Картофите и месото са едни от най-често използваните продукти в българската кухня. Но има начин от тези, иначе скучни храни, да направите нещо интересно и много, много вкусно. 


Печенето не е достатъчно. Този овчарски пай включва леко задушаване, варене и 30 минути във фурната. Звучи сложно? Всъщност не е. А накрая имате пухкаво ястие, което е вкусно и питателно.


Паят ще е перфектен, ако го поръсите със свежи подправки - мащерка, джоджен или чубрица. Разбира се, сухите също са вариант. Не забравяйте добре да овкусите както месото, така и картофите. Ако обичате пикантни ястия, може да добавите и нещо люто. 

Съставки

  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Сол
  • 3 с.л. Квасена сметана
  • 150 мл Бяло вино
  • 150 мл Телешки бульон
  • 150 мл Прясно мляко
  • 2 глави Лук
  • 1 кг Картоф
  • 900 г Телешко

Начин на приготвяне

  • 1. Обелете лука и го запържете в малко мазнина на ниска температура. 
  • 2. Нарежете месото на тънки късчета. Добавете го към лука и мазнината. Налейте виното и оставете да кипне за 3 минути. Добавете бульона, посолете и сложете черния пипер. Оставете да ври още около 20 минути. 
  • 3. Нарежете картофите и ги сварете в подсолена вода. 
  • 4. Затоплете прясното мляко и залейте картофите с него. Намачкайте ги с решетка, докато се получи пюре. Добавете заквасената сметана. Подправете със сол и пипер. Разбъркайте. 
  • 5. Намажете форма за печене (правоъгълна тавичка) с олио или масло. На дъното сложете половината пюре, отгоре късчетата месо, а върху тях - другата половина пюре. Ако искате по-атрактивна визия, може да шприцовате картофеното пюре на розички. 

     

  • 6. Печете 30 минути на 180 градуса.