Картофите и месото са едни от най-често използваните продукти в българската кухня. Но има начин от тези, иначе скучни храни, да направите нещо интересно и много, много вкусно.
Печенето не е достатъчно. Този овчарски пай включва леко задушаване, варене и 30 минути във фурната. Звучи сложно? Всъщност не е. А накрая имате пухкаво ястие, което е вкусно и питателно.
Паят ще е перфектен, ако го поръсите със свежи подправки - мащерка, джоджен или чубрица. Разбира се, сухите също са вариант. Не забравяйте добре да овкусите както месото, така и картофите. Ако обичате пикантни ястия, може да добавите и нещо люто.
Съставки
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Сол
- 3 с.л. Квасена сметана
- 150 мл Бяло вино
- 150 мл Телешки бульон
- 150 мл Прясно мляко
- 2 глави Лук
- 1 кг Картоф
- 900 г Телешко
Начин на приготвяне
- 1. Обелете лука и го запържете в малко мазнина на ниска температура.
- 2. Нарежете месото на тънки късчета. Добавете го към лука и мазнината. Налейте виното и оставете да кипне за 3 минути. Добавете бульона, посолете и сложете черния пипер. Оставете да ври още около 20 минути.
- 3. Нарежете картофите и ги сварете в подсолена вода.
- 4. Затоплете прясното мляко и залейте картофите с него. Намачкайте ги с решетка, докато се получи пюре. Добавете заквасената сметана. Подправете със сол и пипер. Разбъркайте.
- 5. Намажете форма за печене (правоъгълна тавичка) с олио или масло. На дъното сложете половината пюре, отгоре късчетата месо, а върху тях - другата половина пюре. Ако искате по-атрактивна визия, може да шприцовате картофеното пюре на розички.
- 6. Печете 30 минути на 180 градуса.