Великден е цветен, вкусен и пролетен. Козунаците отново ще присъстват на всяка трапеза. започваме със сладките идеи с рецепта за пролетни мъфини с локум и бадеми. Поръсете обилно в тестото, защото те дават изключителна сладост и хрупкавост. Може да сложите и отгоре. Когато локумът се изпече, се превръща в златисто и меко желе.
За плънката и украса са ви нужни:
50 г бадеми
локум - 6 кубчета
За глазурата:
1 белтък
2 с.л. захар
Съставки
- 2 бр. Яйца
- 1 бр. Жълтък
- 100 г Захар
- 100 г Квасена сметана
- 30 мл Олио
- 30 мл Краве масло
- 1 пакетче Ванилия
- 1/2 с.л. Лимонов сок
- 1 с.л. Лимонова кора
- 11 г Суха мая
- 400 г Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и го сипете в тава. Оформете кладенче и в него изсипете всички останали продукти - яйцата + жълтъка, сметаната, олиото и разтопеното масло, захарта, лимоновата кора и сока.
- 2. Замесете меко тесто. Покрийте с памучна кърпа и оставете да втаса, докато увеличи обема си двойно.
- 3. Разделете го на 12 еднакви топчета с големина на топка за голф. Разточете топчето върхи намазнена повърхност. Поръсете с едро нарязани орехи и малки парченца локум. Завийте на руло и леко разтеглете, за да стане по-дълго и тънко. Рулото завържете на възел.
- 4. Поставете тестения възел в предварително намазнени формички за мъфини или застлани с хартиени кошнички.
- 5. Оставете да втасат за 20 минути в топла фурна - на 60 градуса.
- 6. Включете фурната да се затопли до 180 градуса. През това време намажете мъфините с белтък, поръсете със захар и с още орехи. Печете 30 минути. Охладете върху решетка.