Великден е цветен, вкусен и пролетен. Козунаците отново ще присъстват на всяка трапеза. започваме със сладките идеи с рецепта за пролетни мъфини с локум и бадеми. Поръсете обилно в тестото, защото те дават изключителна сладост и хрупкавост. Може да сложите и отгоре. Когато локумът се изпече, се превръща в златисто и меко желе. 

За плънката и украса са ви нужни:

50 г бадеми
локум - 6 кубчета

За глазурата:
1 белтък
2 с.л. захар 

Съставки

  • 2 бр. Яйца
  • 1 бр. Жълтък
  • 100 г Захар
  • 100 г Квасена сметана
  • 30 мл Олио
  • 30 мл Краве масло
  • 1 пакетче Ванилия
  • 1/2 с.л. Лимонов сок
  • 1 с.л. Лимонова кора
  • 11 г Суха мая
  • 400 г Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното и го сипете в тава. Оформете кладенче и в него изсипете всички останали продукти - яйцата + жълтъка, сметаната, олиото и разтопеното масло, захарта, лимоновата кора и сока. 
  • 2. Замесете меко тесто. Покрийте с памучна кърпа и оставете да втаса, докато увеличи обема си двойно. 
  • 3. Разделете го на 12 еднакви топчета с големина на топка за голф. Разточете топчето върхи намазнена повърхност. Поръсете с едро нарязани орехи и малки парченца локум. Завийте на руло и леко разтеглете, за да стане по-дълго и тънко. Рулото завържете на възел. 
  • 4. Поставете тестения възел в предварително намазнени формички за мъфини или застлани с хартиени кошнички. 
  • 5. Оставете да втасат за 20 минути в топла фурна - на 60 градуса. 
  • 6. Включете фурната да се затопли до 180 градуса. През това време намажете мъфините с белтък,  поръсете със захар и с още орехи. Печете 30 минути. Охладете върху решетка.