Пресните картофки са чудният дар на пролетта. Лесни са за готвене, защото не изсиват белене. Кората им е тънка и ако нещо в нея ви притеснява, може просто леко да я остържете с нож.
Пресните картофки се готвят добре както с краве масло, така и с патешка мас или зехтин. Маста ще им придаде допълнителен аромат, но задължително ги хапвайте, докато са още топли.
Чесънът и пресните листа салвия допълват чудесно вкуса на пресните печени картофки.
Съставки
- 1 ч.л. Фина морска сол
- 9 листенца Салвия
- 2 глави Чесън
- 5 с.л. Краве масло
- 2 кг Пресни картофи
Начин на приготвяне
- 1. Сварете картофките в подсолена вода за около 15 минути.
- 2. В тава разтопете маслото. Може да добавите и 1 с.л. зехтин, за да се смесят вкусовете. Затоплете мазнината във фурната, така че да зацвърчи.
- 3. През това време разполовете картофите по дължина. Прекалено ситните оставете цели. Подредете картофите в топлата тава с отрязаното надолу. Така то леко ще се запържи в мазнината и ще станат с хрупкава повърхност.
- 4. Посолете с морска сол. Почистете главата чесън и отделете скилидките. Леко притиснете всяка с длан върху дървена дъска. Добавете ги между картофите. Печете в предварително загрята на 180ºС фурна до златисто.
- 5. Извадете тавата. Топлите картофки поръсете с цели листа салвия, за да поемата аромата й. Може да върнете във фурната за още 1-2 минути.