Традиционно ястие за Бъдни вечер.

Съставки

  • 1 1/2 бр. Кисело зеле
  • 1 к.ч. Олио
  • 3 глави Лук
  • 2 бр. Моркови
  • 2 1/2 ч.ч. Бял ориз
  • 1 с.л. Брашно
  • 1 ч.ч. Зелев сок
  • 2 щипки Джоджен
  • 1 щипка Чубрица
  • 1 връзка Магданоз
  • 2 щипки Сол
  • 2 щипки Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Листата от киселото зеле се почистват от грубите жилки и леко се начукват.
  • 2. Лукът и морковите, нарязани на дребно, се задушават в 2/3 от мазнината.
  • 3. Прибавя се почистеният и измит ориз, леко се запържва и се добавя червеният пипер.
  • 4. Сместа се залива с 2 ч.ч. гореща вода и се посолява. Вари се при ниска температура, докато оризът набъбне. След отстраняване от огъня плънката се подправя с черния пипер, джоджена, чубрицата и с още сол при нужда.
  • 5. С така приготвената плънка се завиват сарми и се подреждат в съд, чието дъно се покрива предварително с изрезки от зелевите листа.
  • 6. Отгоре сармите се покриват с цели зелеви листа, притискат се с чиния, заливат се с гореща вода и се варят на тих огън до пълно омекване на зелето.
  • 7. Готовите сарми се заливат със сос, приготвен по следния начин - в тиган се загрява останалото олио и в него се запържват брашното, червеният пипер и зелевият сок.
  • 8. След прибавянето на соса сармите остават да поврат малко и се отстранят от огъня.