Портокалова салата звучи екзотично и нестандартно, но всъщност е много свежо и вкусно решение за изискано зимно меню, взаимствано от сицилианската кухня.

Съставки

  • 1 бр. Червен портокал
  • 1 щипка Черен пипер
  • 2 бр. Портокали
  • 2 бр. Грейпфрут
  • 1 глава Червен лук
  • 1 бр. Авокадо
  • 3-4 с.л. Зехтин
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Портокалите и грейпфрутите се измиват, обелват и нарязват на филийки.
  • 2. Лукът се обелва и нарязва на лунички.
  • 3. Подреждат се в плоска чиния и отгоре се нареждат резенчета от обеленото авокадо.
  • 4. В отделна купичка се разбъркат зехтинът със сол и черен пипер до гладка емулсия.
  • 5. С получения дресинг се полива подреданата салата. Отгоре се украсява с листчета мента. Салатата може да се поднесе с коктейл Мартини или Аперол със сода.