Портокалова салата звучи екзотично и нестандартно, но всъщност е много свежо и вкусно решение за изискано зимно меню, взаимствано от сицилианската кухня.
Съставки
- 1 бр. Червен портокал
- 1 щипка Черен пипер
- 2 бр. Портокали
- 2 бр. Грейпфрут
- 1 глава Червен лук
- 1 бр. Авокадо
- 3-4 с.л. Зехтин
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Портокалите и грейпфрутите се измиват, обелват и нарязват на филийки.
- 2. Лукът се обелва и нарязва на лунички.
- 3. Подреждат се в плоска чиния и отгоре се нареждат резенчета от обеленото авокадо.
- 4. В отделна купичка се разбъркат зехтинът със сол и черен пипер до гладка емулсия.
- 5. С получения дресинг се полива подреданата салата. Отгоре се украсява с листчета мента. Салатата може да се поднесе с коктейл Мартини или Аперол със сода.