Плевенската баклава се отличава от класическата по това, че не е на кори, а се приготвя подобно на содена питка, като към брашното се добавят кисело мляко, яйца и сода за хляб. Един неустоим сладкиш за ценителите на благия десерт.

Съставки

  • 500 г Захар
  • 1 бр. Ванилия
  • 1/2 ч.л. Сода за хляб
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 250 мл Кисело мляко
  • 1 ч.ч. Захар
  • 2 бр. Яйца

Начин на приготвяне

  • 1. Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване.
  • 2. Прибавят се киселото мляко, смесеното със содата брашно и ванилията.
  • 3. Разбърква се добре и сместа се изсипва в тавичка, предварително намаслена и посипана с малко брашно.
  • 4. Пече се в умерена фурна.
  • 5. Когато баклавата изстине, се нарязва на ромбове и се залива със сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.