Характерно за тази рецепта са малките главички арпаджик, които се готвят заедно с месото и останалите зеленчуци. Тъй като е продукт, който се намира по-трудно и само в определено време, може да го замените и с червен лук, но определено ще има различен вкус. Беконът в тази рецепта не е задължителен, но ще прибави много аромат и допълнителен вкус. Най-подходящата гарнитурата е свежа салата или картофено пюре.
Съставки
- 1 бр. Пиле
- 250 г Арпаджик
- 4 скилидки Чесън
- 200 г Гъби
- 70 г Бекон
- 4 с.л. Олио
- 400 мл Червено вино
- 100 мл Пилешки бульон
- 1 щипка Черен пипер
- 1 ч.л. Сол
- 2 бр. Дафинов лист
- 2 стръка Мащерка
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете добре измитото пиле на 8 части.
- 2. Главичките арпаджик се оставят цели. Месото и лукът се запържват за 5 минути в олиото.
- 3. Добавят се зеленчуците, дафиновият лист и мащерката.
- 4. Долива се с виното и се посолява. Оставя се да покъкри 5-7 минути.
- 5. Сипва се пилешкият бульон и се оставя да ври 20 минути.
- 6. Беконът се реже на ивици и се запържва.