Вкусна и класическа рецепта за пилешка гозба, този път с хрупкава коричка.

Съставки

  • 1 бр. Яйце
  • 4 с.л. Сметана
  • 50 мл Пилешки бульон
  • 200 г Брашно
  • 100 г Краве масло
  • 80=100 мл Вода
  • 1 щипка Сол
  • 600 г Пилешко филе
  • 2 с.л. Олио
  • 100 г Целина
  • 1 бр. Лимон
  • 1 глава Лук

Начин на приготвяне

  • 1. Смесват се брашното със солта, добавят се маслото, водата и се формя тестото на топка.
  • 2. За да не стане лепкаво, е хубаво отначало да се налее половината количество вода, да се разбърка, и едва след това да се добавя постепенно по 1 с.л. от останалата вода, докато тестото не започне да се събира на топка.
  • 3. Увива се в хартия и се поставя на студено за 15 минути.
  • 4. Пилешкото се нарязва и се подправя със сол и пипер на вкус. Запържва се в маслото за 5 минути.
  • 5. Целината и лука се почистват и се нарязват на ситно. Добавят се при месото и се готвят още 3-5 минути.
  • 6. Слага се и сметаната. Долива се бульонът и кипваме.
  • 7. Постепенно се сипва брашно, като се разбърква с дървена лопатка, докато сместа се сгъсти.
  • 8. Добавя се настърганата кора на 1 лимон и се сваля от огъня.
  • 9. Малки огнеупорни формички се намазват с масло и в тях се слага месото.
  • 10. Тестото се разделя според броя на формите.
  • 11. Тестото се разточва на набрашнена повърхност.
  • 12. Всяка форма се похлупва с тесто, закрепват се краищата и се намазва с разбито яйце.
  • 13. Пилето се пече в загрята на 180 градуса фурна 20 минути.