Вкусна и класическа рецепта за пилешка гозба, този път с хрупкава коричка.
Съставки
- 1 бр. Яйце
- 4 с.л. Сметана
- 50 мл Пилешки бульон
- 200 г Брашно
- 100 г Краве масло
- 80=100 мл Вода
- 1 щипка Сол
- 600 г Пилешко филе
- 2 с.л. Олио
- 100 г Целина
- 1 бр. Лимон
- 1 глава Лук
Начин на приготвяне
- 1. Смесват се брашното със солта, добавят се маслото, водата и се формя тестото на топка.
- 2. За да не стане лепкаво, е хубаво отначало да се налее половината количество вода, да се разбърка, и едва след това да се добавя постепенно по 1 с.л. от останалата вода, докато тестото не започне да се събира на топка.
- 3. Увива се в хартия и се поставя на студено за 15 минути.
- 4. Пилешкото се нарязва и се подправя със сол и пипер на вкус. Запържва се в маслото за 5 минути.
- 5. Целината и лука се почистват и се нарязват на ситно. Добавят се при месото и се готвят още 3-5 минути.
- 6. Слага се и сметаната. Долива се бульонът и кипваме.
- 7. Постепенно се сипва брашно, като се разбърква с дървена лопатка, докато сместа се сгъсти.
- 8. Добавя се настърганата кора на 1 лимон и се сваля от огъня.
- 9. Малки огнеупорни формички се намазват с масло и в тях се слага месото.
- 10. Тестото се разделя според броя на формите.
- 11. Тестото се разточва на набрашнена повърхност.
- 12. Всяка форма се похлупва с тесто, закрепват се краищата и се намазва с разбито яйце.
- 13. Пилето се пече в загрята на 180 градуса фурна 20 минути.