Нов прочит на класическото печено пиле с картофи. Тук пилето е цяло и се изпича с много зелени подправки.
Картофките добиват златистия си цвят от куркумата, с която се поръсват обилно.
Съставки
- 1 бр. Пиле
- 8 бр. Картофи
- 2 с.л. Краве масло
- 1 с.л. Сол
- 1 с.л. Мащерка
- 7 листенца Салвия
- 3 с.л. Зехтин
- 1 с.л. Пчелен мед
- 2 с.л. Куркума
- 1 ч.л. Къри
Начин на приготвяне
- 1. Измийте пилето и го осолете добре от външната страна. Стрийте сушената мащерка и с нея обтрийте пилето от всички страни.
- 2. Сложете пилето в дълбока тава. Нарежете маслото на малки парчета и ги подредете върху пилето, така че когато то се топи, да го облива от всички страни.
- 3. Измийте листата свежа салвия и ги залепете за пилето на избрани места.
- 4. Запечатайте тавата отгоре с фолио за печене, за да се задуши месото и да се изпече по-бързо. Пече се на 200 градуса за около час и половина. След първия час фолиото се маха, за да се запече до златисто и да има хрупкава коричка.
- 5. Картофите се обелват и се нарязват на шайби с дебелина около сантиметър. Щедро се посипват с куркума и се разбъркват, докато подправката се усвои добре. С нея картофите стават златисти. Овкусете със сол. Добавете меда и разбъркайте добре.
- 6. Печете картофите в отделна тава, също покрита с фолио.
- 7. Малко преди месото и картофите да са готови, може да ги съберете в една тава, за да се смесят вкусовете им.