Всичко, с което разполагате в хладилника: кромид лук, патладжани, тиквички, домати, чушки, моркови, картофи, може да бъде включено в тази рецепта.
Съставки
- 2 с.л. Балсамов оцет
- 2 бр. Домати
- 2 бр. Зелени чушки
- 2 бр. Тиквички
- 2 бр. Патладжани
- 2 глави Лук
- 1-2 щипки Сол
- 1 щипка Бял пипер
- 1 връзка Копър
- 6 ч.ч. Вода
- 2 ч.ч. Ориз
- 2-3 с.л. Зехтин
Начин на приготвяне
- 1. Лукът се обелва и се нарязва на кръгчета, както и всички останали зеленчуци.
- 2. За овкусяването им са нужни: зехтин, балсамов оцет и сол на вкус. Зеленчуците трябва да поемат от тази марината за около половин час.
- 3. Използва се оребрен тиган, за да се опекат овкусените зеленчуци, като се следи да не изгорят.
- 4. Оризът се накисва за няколко часа във вода, след което се отцежда.
- 5. Слага се в 4-5 с.л. олио в тиган и се запържва.
- 6. Добавят се 2 ч.ч. топла вода и оризът се оставя да поеме водата, като се разбърква с дървена лъжица.
- 7. Добавя се още на 2 пъти по 2 ч.ч. гореща вода.
- 8. Когато оризът омекне, се овкусява с бял пипер, сол и копър, нарязан на ситно.