Съчетанието на плодове с различни сирена е класика. Обикновено обаче изпълнението на тази рецепта е под формата на плато в комбинация с чаша хубаво вино. Днес ви предлагаме нещо различно - съчетаваме ги, за да получъм съвършен вкус и чудесно ястие, с което виното отново е съвсем съвместимо.
Съставки
- 6 бр. Круши
- 150 г Сирене Горгонзола
- 150 г Сирене Рикота
- 3 ч.л. Пчелен мед
- 50 г Орехи
Начин на приготвяне
- 1. Изберете 6 големи круши. Измийте ги добре. Разрежете ги на две без да ги белите и ги изчистете отвътре, като премахнете и малко от месестата им част - така, че да се образува малко кладенче. Сложете ги в загрята на 200 градуса фурна за 5 минути - докато приготвяте плънката.
- 2. Натрошете сиренето горгонзола на дребно, добавете същото количество рикота и ги смесете добре, за да получите гладка структура на плънката. В случай, че сте почитатели на по-силните вкусове, можете да смените съотношенията на сирената - повече горгонзола и по-малко рикота. Или пък обратното.
- 3. Извадете крушите от фурната. В кладенчето напълнете всяка от тях с плънката. Върнете ги обратно за около 10-15 минути - докато сирената се стопят и се зачервят леко. Все пак не ги оставяйте без надзор, за да не прегорят.
- 4. Докато ги чакате натрошете 50 г. орехи на дребно. Извадете крушите от фурната и докато са топли, поръсете всяка от тях с ореховите ядки. Върху всяка порция капнете и по половин чаена лъжичка мед равномерно. Тя ще придаде сладост и малко по-специфичен и екзотичен вкус. Сервирайте топли, докато сирената са все още разтопени. Поръсете малко канела или индийско орехче за разкош. Сипете си вино по ваш вкус и се наслаждавайте на това ястие, което може да бъде както вечеря, така и галещ сетивата десерт.