Простичките неща са най-вкусни! Започвайте с тази мисъл, когато готвите, и никога няма да сбъркате. Всяка внимателно подбрана добавка, би могла само да подчертае вкуса, да го разгърне, да го накара да обладае сетивата за максимална наслада. 

Печената тиква може да е най-лесният и простичък за приготвяне десерт - поръсвате със захар и печете. Ни повече - ни по-малко! Но всяка малка добавка към основния продукт може само да нарави от една обикновена история за печена тиква чудна приказка с аромат на... Но нека започнем отначало! 

Извадих голямата кутия с подправки от кухненския шкаф и оставих пръстите ми да изтанцуват своя избор. Кафява захар, ванилена захар с канела, карамфил, кардамон,  орехи, изсушени лимонови корички... Сушени сливи и локум за кратко изкушиха съзнанието ми, но... стига, нали все пак простичките неща са най-вкусни!

Разрязах тиквата на две. Издълбах вътрешността и събрах семките. Измих ги и ги изпекох, за да ги използвам впоследствие в приготвянето на една чудна салата със запечено бри. Всичко вървеше добре, дори изглеждаше красиво, но сякаш ми бягаше тайната съставка, която да направи от тази обикновена тиква една невероятна следобедна сладост. Тиква, тиква, ама... хайде да не е най-простата!
 
На тези толкова земни вкусове би отивало нещо, от което да избухнат, да дадат всичко от себе си, да се разгърнат всички аромати. А това е задача само за лек алкохол. Отдавна пазех едно отлежало грузинско вино - Цинандали - искрящо, сладко, меко, напомнящо повече коняк, отколкото вино на вкус. Прави се от специално подбрани гроздови сортове - Ракацители и Муцван. Има изключително деликатен, но запомнящ се, характерен вкус. Вместо него, може да използвате коняк или ром. Леко напоена с него, тиквата става наистина вълшебна! 

Докато произнесеш въл-шеб-на и тя изчезнала. Просто така!

Съставки

  • 20 г Ванилова захар
  • 80 г Орехи
  • 40 г Лимонови кори
  • 4 бр. Кардамон
  • 4 бр. Карамфил
  • 60 мл Коняк
  • 3 ч.ч. Кафява захар
  • 1 бр. Тиква

Начин на приготвяне

  • 1. Разрежете тиквата на две половини. Почистете от семките, изплакнете и оставете да се изцеди. 
  • 2. Надупчете тиквата с вилица на няколко места по цялата повърхност. Вземайте от коняка със супена лъжица и полейте тиквата. 
  • 3. Смесете кафявата с ванилената захар и поръсете обилно двете половини. Стрийте кардамона и поръсете с него. 

     

  • 4. Добавете целите карамфилчета. Най-отгоре поръсете с орехите, които трябва да са нарязани на едро. 

     

  • 5. Печете тиквата до златисто на средна скара в предварително загрята на 180 градуса фурна.