Простичките неща са най-вкусни! Започвайте с тази мисъл, когато готвите, и никога няма да сбъркате. Всяка внимателно подбрана добавка, би могла само да подчертае вкуса, да го разгърне, да го накара да обладае сетивата за максимална наслада.
Печената тиква може да е най-лесният и простичък за приготвяне десерт - поръсвате със захар и печете. Ни повече - ни по-малко! Но всяка малка добавка към основния продукт може само да нарави от една обикновена история за печена тиква чудна приказка с аромат на... Но нека започнем отначало!
Извадих голямата кутия с подправки от кухненския шкаф и оставих пръстите ми да изтанцуват своя избор. Кафява захар, ванилена захар с канела, карамфил, кардамон, орехи, изсушени лимонови корички... Сушени сливи и локум за кратко изкушиха съзнанието ми, но... стига, нали все пак простичките неща са най-вкусни!
Докато произнесеш въл-шеб-на и тя изчезнала. Просто така!
Съставки
- 20 г Ванилова захар
- 80 г Орехи
- 40 г Лимонови кори
- 4 бр. Кардамон
- 4 бр. Карамфил
- 60 мл Коняк
- 3 ч.ч. Кафява захар
- 1 бр. Тиква
Начин на приготвяне
- 1. Разрежете тиквата на две половини. Почистете от семките, изплакнете и оставете да се изцеди.
- 2. Надупчете тиквата с вилица на няколко места по цялата повърхност. Вземайте от коняка със супена лъжица и полейте тиквата.
- 3. Смесете кафявата с ванилената захар и поръсете обилно двете половини. Стрийте кардамона и поръсете с него.
- 4. Добавете целите карамфилчета. Най-отгоре поръсете с орехите, които трябва да са нарязани на едро.
- 5. Печете тиквата до златисто на средна скара в предварително загрята на 180 градуса фурна.