Лесно и много бързо предложение за пъстърва на фурна. Основните продукти са риба и картофи. Тайната е в използването на хартия за печене, вкоято рибата се увива, и в намазването със смес от равни количества зехтин и лимонов сок.
Съставки
- 4 стръка Мащерка
- 6 бр. Картофи
- 1 бр. Лимон
- 4 с.л. Зехтин
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Сол
- 2 бр. Пъстърва
- 2 бр. Домати
Начин на приготвяне
- 1. Рибата се измива и почиства от вътрешностите. Посолява се и се подправя с черен пипер отвън и отвътре.
- 2. Сокът от лимона и половината зехтин се смесват. С четка се намазва рибата от всички страни. Върху нея нареждат няколко кръгчета лимон.
- 3. Нарежете домата на дебели филийки и го сложете на хартията. Върху него сложете рибата.
- 4. В дълбока купа се смесва останалия зехтин с листенцата от мащерка. Сипват се картофите - за предпочитане дребни; ако са едри - ги нарежете на парчета. Объркват се или купата се раздрусва енергично, за да се овкусят. Сипват се около рибата. Друг вариант е да печете картофите, увити в отделна хартия.
- 5. Рибата се увива добре в хартия, като краищата се прегъват добре, за да се получи ефект на задушаване.
- 6. Поставя се в загрята на 200 градуса фурна и се пече около 10 минути.