Фазан с розови листенца и сос от рози, приготвен по стара индианска рецепта. Творец на това великолепно ястие е Йоана. Познавам я отдавна. Тя готви вълшебно, винаги е усмихната и често ми поднася подаръци без повод. Сигурно и ти я познаваш – от нейния кулинарен блог Кулинарно – в кухнята с Йоана. Там напоследък ухае на рози, заради сладоледа с рози, захаросаните листенца и желето от рози с шампанизирано розе, които тя приготвя.
Съставки
- 1 с.л. Розова вода
- 1 бр. Фазан
- 90 г Краве масло
- 2 щипки Сол
- 1 щипка Черен пипер
- 2-- мл Розе
- 50 мл Вода
- 1 шепа Розово листенце
- 1 с.л. Семе от анасон
- 8 бр. Консервирани кестени
- 4 скилидки Чесън
- 1 с.л. Пчелен мед
Начин на приготвяне
- 1. Фазанът се измива много добре. Подсушава се с кухненска хартия и се поръсва от всички страни със сол и черен пипер. За да остане цял по време на печенето, бутчетата се притискат към тялото и се завързват с памучен конец.
- 2. Фазанът се намазва обилно с краве масло.
- 3. Поставя се в дълбока тава, в която се наливат виното и водата.
- 4. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Фазанът се пече в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 50 минути до 1 час.
- 5. За соса: кестените се стриват с вилица с малко вода, докато се образува пюре.
- 6. 40 грама от маслото се загряват в касерола и се запържва чесънът за около минута.
- 7. Добавят се 100 мл вино, пюрето от кестени, медът и счуканите розови листенца с анасона. Посолява се със сол и пипер на вкус.
- 8. Сместа се разбърква за кратко и се маха от огъня.
- 9. Претрива се през цедка. Накрая в соса се добавя розовата вода.
- 10. Изпеченият фазан се намазва със соса и се декорира с пресни розови листенца.