Фазан с розови листенца и сос от рози, приготвен по стара индианска рецепта. Творец на това великолепно ястие е Йоана. Познавам я отдавна. Тя готви вълшебно, винаги е усмихната и често ми поднася подаръци без повод. Сигурно и ти я познаваш – от нейния кулинарен блог Кулинарно – в кухнята с Йоана. Там напоследък ухае на рози, заради сладоледа с рози, захаросаните листенца и желето от рози с шампанизирано розе, които тя приготвя.

 

Съставки

  • 1 с.л. Розова вода
  • 1 бр. Фазан
  • 90 г Краве масло
  • 2 щипки Сол
  • 1 щипка Черен пипер
  • 2-- мл Розе
  • 50 мл Вода
  • 1 шепа Розово листенце
  • 1 с.л. Семе от анасон
  • 8 бр. Консервирани кестени
  • 4 скилидки Чесън
  • 1 с.л. Пчелен мед

Начин на приготвяне

  • 1. Фазанът се измива много добре. Подсушава се с кухненска хартия и се поръсва от всички страни със сол и черен пипер. За да остане цял по време на печенето, бутчетата се притискат към тялото и се завързват с памучен конец.
  • 2. Фазанът се намазва обилно с краве масло.
  • 3. Поставя се в дълбока тава, в която се наливат виното и водата.
  • 4. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Фазанът се пече в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 50 минути до 1 час.
  • 5. За соса: кестените се стриват с вилица с малко вода, докато се образува пюре.
  • 6. 40 грама от маслото се загряват в касерола и се запържва чесънът за около минута.
  • 7. Добавят се 100 мл вино, пюрето от кестени, медът и счуканите розови листенца с анасона. Посолява се със сол и пипер на вкус.
  • 8. Сместа се разбърква за кратко и се маха от огъня.
  • 9. Претрива се през цедка. Накрая в соса се добавя розовата вода.
  • 10. Изпеченият фазан се намазва със соса и се декорира с пресни розови листенца.