Този копринено гладък пастет никак не е скъп и се прави лесно. За повече вкус пилешките дробчета може предварително да се накиснат във вода с ароматни подправки.
Готовият пастет може да се покрие с тънък слой разтопено масло, посипано с билки. След това се прибира в хладилника за дълбоко охлаждане за 1 седмица. Приготвен по този начин може да издържи до два месеца.
Съставки
- 1 щипка Черен пипер
- 2 ч.л. Коняк
- 100 г Краве масло
- 1/2 ч.ч. Вода
- 1 щипка Суха мащерка
- 2 листенца Дафинов лист
- 5 скилидки Чесън
- 1 глава Лук
- 250 г Пилешки дроб
Начин на приготвяне
- 1. В средно дълбока тенджера смесете пилешкия дроб с нарязания лук, чесъна, дафиновия лист, мащерката и половината сол. Добавете водата и я загрейте. Покрийте тенджерата, намалете котлон. Гответе, като разбърквате от време на време, докато черният дроб стане леко розов отвътре. Отнема около 3-4 минути.
- 2. Свалете от огъня и оставете покрито с капак за 5 минути.
- 3. Извадете дафиновия лист. Прехвърлете черния дроб, лука и чесъна в кухненски робот и пасирайте до получаването на пюре. Добавете маслото и отново разбийте. Сипете коняка, останалата сол, черния пипер и пасирайте до глас.
- 4. Сипете сместа във формички - дълбока правоъгълна или малки кръгли купички, подобни на тези за крем брюле. Отгоре загладете и запечатайте със свежо фолио. Приберете в хладилника, докато се охлади.