Това не са обикновени пържени картофи. По-различни и вкусни са, защото са нарязани по френски - на жулиени и са овкусени с лимонова сол. Може да си я приготвите сами и да я съхранявате дълго време.
Бонус съвет:
Как да проверите дали мазнината е достатъчно сгорещена?
Сложете парче картоф в студената мазнина още преди да сложите тигана върху котлона. Когато картофът се издигне на повърхността, значи температурата е перфектна за пържене.
Съставки
- 1 кг Картоф
- 1 стрък Розмарин
- 1 шепа Лимонова кора
- 3 с.л. Фина морска сол
Начин на приготвяне
- 1. Настържете лимоновата кора на ситно и я сложете в хаванче. Добавете солта и стрийте, докато тя се ароматизира, оцвети стане на фин прах. Използвайте веднага или оставете да изсъхне за няколко часа и приберете в стъклен буркан.
- 2. Настържете картофите на ренде, което да ги направи на тънки пръчици. Колкото по-тънки, толкова по-добре. Поставете ги за 2 минути върху хартия, за да се отстрани излишното нишесте. Когато пържите по-голямо количество, дръжте картофите във вода, за да не покафенеят. Изпържете ги до златистокафяво - по 1-2 минути за всяка страна.
- 3. Добавяйте по няколко листенца розмарин при картофите в последните 20 секунди, преди да ги извадите от мазнината.
- 4. Извадете картофите с розмарина и ги поставете върху салфетка, за да попие излишното количество мазнина.
- 5. Поръсете с лимоновата сол и сервирайте веднага.