Елена Петрелийска от първи сезон на кулинарното шоу MasterChef сподели какво ще готви за Бъдни вечер – първата, откакто е омъжена. Тя описа детайлно и традициите, които спазва.
На Бъдни Вечер се консумира само постна храна. Ястията са нечетен брой, а именно 5, 7, 9 или 11.
На масата има содена питка с късмет и се прикадява с тамян целия дом преди вечеря.
Когато семейството седне да се храни, никой не става, докато не приключи вечерята. Ако това се наложи, се ходи с приведена глава. Масата не се раздига напълно и се оставят чисти прибори.
На който се е паднала паричката от питката, я занася в църква и я слага на иконата на Св. Богородица.
Тези традиции знам от моето семейство.
От тази година аз и Ники имаме наше си семейство. И затова тази година, на този ден ще си бъдем само ние двамата – като чисто ново семейство.
Ще спазим традициите от нашите родителски семейства, но ще добавим и наши “правила в играта”.
Е, на масата ни няма да има съвсем традиционни ястия като пълнени чушки с боб, баница с праз и печена тиква, но всичко ще е постно.
Традициите са прекрасно нещо, но нека не забравяме, че можем да ги спазваме по начин, пречупен през нашите разбирания и предпочитания.
Ето няколко от традиционните “задължения”, които може да пречупите през вашите разбирания за нещата:
- Плодовете (сушени и свежи) символизират плодородието. Сложете плато с красиво подредени свежи плодове, веган сирена и крекери, или пък напълнете фурми с тахан или орехи и ги облейте с черен шоколад.
- Поднасят се продукти, които имат свойството да набъбват (боб, леща, пшеница), за да е успешна годината ви. Може да изпълните тази традиция не само с пълнени с боб чушки, а като изпукате голяма купа с пуканки и ги направите с различни вкусове – ако има деца в дома ви, ще ви обичат още повече.
- Чесънът е задължителен на масата, за да предпазва от зло и болести. Приложението му е широко в кулинарията, така че оставям на вас да решите къде ще му намерите място във вашите ястия на този ден.
- “Там където солта свърши, започват болестите” – така казват старите хора, затова нищо не ви пречи да изпечете кореноплодните зеленчуци в сол.
- За да е сладка годината, на вечерята се слагат сладкиши. Според нашите традиции това може да са постна баклава, тиквеник, печена тиква, щрудел. Но смятам, че нищо не пречи да заменим баницата с изкусен сладкиш с черен шоколад, трюфели или постна празнична торта.
- На Бъдни Вечер не се пие вода – така повелява традицията. Но пък е добре да се пие червено вино и нищо не се казва за кокосовата вода... В моето семейство не се е консумирало алкохол никога, но за традицията слагаме винаги малиново сладко вино на масата. Не го пием, но то стои там със своето предназначение. Това ще го спазя и в моето ново семейство. Няма да откажа безалкохолен пунш с плодове, канела и кокосова вода
И накрая – традициите са си традиции! Гледайте да не се претоварвате с пазари и прекалено готвене. Вместо това въведете ново правило – “по-малко готвене, повече време с близките”. Да ви е прекрасна тази Свята нощ, която ще настъпи само след броени дни.
Припомняме, че Елена Петрелийска каза „Да“ на своя любим Николай Красимиров тази пролет в хотелски комплекс край Разлог. Вижте повече тук:
За тяхното запознанство и за годежния пръстен, купен от Дъблин, четете тук: