Елена Петрелийска от първи сезон на кулинарното шоу MasterChef сподели какво ще готви за Бъдни вечер – първата, откакто е омъжена. Тя описа детайлно и традициите, които спазва.

На Бъдни Вечер се консумира само постна храна. Ястията са нечетен брой, а именно 5, 7, 9 или 11.
На масата има содена питка с късмет и се прикадява с тамян целия дом преди вечеря.

Снимка: bTV Media Group


Когато семейството седне да се храни, никой не става, докато не приключи вечерята. Ако това се наложи, се ходи с приведена глава. Масата не се раздига напълно и се оставят чисти прибори.
На който се е паднала паричката от питката, я занася в църква и я слага на иконата на Св. Богородица.
Тези традиции знам от моето семейство.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

От тази година аз и Ники имаме наше си семейство. И затова тази година, на този ден ще си бъдем само ние двамата – като чисто ново семейство.
Ще спазим традициите от нашите родителски семейства, но ще добавим и наши “правила в играта”.
Е, на масата ни няма да има съвсем традиционни ястия като пълнени чушки с боб, баница с праз и печена тиква, но всичко ще е постно.
Традициите са прекрасно нещо, но нека не забравяме, че можем да ги спазваме по начин, пречупен през нашите разбирания и предпочитания.

Ето няколко от традиционните “задължения”, които може да пречупите през вашите разбирания за нещата:
- Плодовете (сушени и свежи) символизират плодородието. Сложете плато с красиво подредени свежи плодове, веган сирена и крекери, или пък напълнете фурми с тахан или орехи и ги облейте с черен шоколад.
- Поднасят се продукти, които имат свойството да набъбват (боб, леща, пшеница), за да е успешна годината ви. Може да изпълните тази традиция не само с пълнени с боб чушки, а като изпукате голяма купа с пуканки и ги направите с различни вкусове – ако има деца в дома ви, ще ви обичат още повече.

Снимка: Личен архив


- Чесънът е задължителен на масата, за да предпазва от зло и болести. Приложението му е широко в кулинарията, така че оставям на вас да решите къде ще му намерите място във вашите ястия на този ден.
- “Там където солта свърши, започват болестите” – така казват старите хора, затова нищо не ви пречи да изпечете кореноплодните зеленчуци в сол.
- За да е сладка годината, на вечерята се слагат сладкиши. Според нашите традиции това може да са постна баклава, тиквеник, печена тиква, щрудел. Но смятам, че нищо не пречи да заменим баницата с изкусен сладкиш с черен шоколад, трюфели или постна празнична торта.

Снимка: Личен архив


- На Бъдни Вечер не се пие вода – така повелява традицията. Но пък е добре да се пие червено вино и нищо не се казва за кокосовата вода... В моето семейство не се е консумирало алкохол никога, но за традицията слагаме винаги малиново сладко вино на масата. Не го пием, но то стои там със своето предназначение. Това ще го спазя и в моето ново семейство. Няма да откажа безалкохолен пунш с плодове, канела и кокосова вода

И накрая – традициите са си традиции! Гледайте да не се претоварвате с пазари и прекалено готвене. Вместо това въведете ново правило – “по-малко готвене, повече време с близките”. Да ви е прекрасна тази Свята нощ, която ще настъпи само след броени дни.

Припомняме, че Елена Петрелийска каза „Да“ на своя любим Николай Красимиров тази пролет в хотелски комплекс край Разлог. Вижте повече тук:

За тяхното запознанство и за годежния пръстен, купен от Дъблин, четете тук: