Тази рецепта изисква време и внимание, но определено си струва да бъде приготвена. С хрупкава коричка и мек, сочен пълнеж, ще задоволите вкуса на всеки. Богат на аромати и много засищащ!

Съставки

  • 140 г Краве масло
  • 350 г Пълнозърнесто брашно
  • 2 с.л. Бяло брашно
  • 1 кубче Телешки бульон
  • 2 с.л. Сос Уорчестър
  • 2 ч.л. Горчица
  • 500 г Кайма от свинско месо
  • 2 листенца Дафинов лист
  • 2 стръка Розмарин
  • 2 с.л. Ледена вода
  • 2 бр. Моркови
  • 3 глави Лук
  • 1-2 бр. Яйце

Начин на приготвяне

  • 1. Набрашнете работната повърхност. В купа или в блендер сложете брашното и маслото, нарязано на кубчета.
  • 2. Смесете до получаването на трохи, а след това добавете ледено студена вода и размесете до получаването на меко тесто. 
  • 3. Увийте го в прозрачно фолио и оставете в хладилника за 30 мин.
  • 4. През това време нарежете на ситно лука, морковите и листата на розмарина.
  • 5. В дълбок тиган сложете зехтин и загрейте на силен огън. Добавете нарязаните зеленчуци, розмарина и дафиновите листа. Запържете за 10 минути, докато зеленчуците омекнат. 
  • 6. Добавете каймата (за този пай си избрах свинско каре, което помолих да смелят пред мен, по този начин знам на 100% какво има в каймата) и я раздробете с дървена лъжица. 
  • 7. Сложете горчицата, соса Уорчестър (може да го замените и със соев сос) и 2 с.л. брашно.
  • 8. Разтворете телешкия бульон в 750 мл. гореща вода и го изсипете в тигана. След като ястието заври, намалете котлона и оставете с открехнат капак за около 1 час, като разбърквате, за да не загори.
  • 9. Извадете тестото от хладилника, оставете го да отпочине за 10 минути и го разделете на две части. Разточете всяка с дебелина от половин сантиметър. 
  • 10. С едната покрийте дъното на 26 см съд за пай, отгоре изсипете пълнежа и покрийте с другата част от тестото. Притиснете краищата с вилица. Направете малка дупка в средата на тестото. 
  • 11. Намажете обилно с разбито яйце и печете на най-долното ниво на предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или докато коричката стане златиста и хрупкава.
  • 12. Готовият пай оставете да отпочине и тогава разрежете.