Разкошно празнично предястие, подходящо за коледната трапеза и не само. Сервира се в голяма чиния по един пълнен калмар, гарниран със сос от грах. Без съдържание на глутен.
Съставки
- 1/2 ч.л. Суха мащерка
- 30 мл Бяло вино
- 50 мл Зехтин
- 1 бр. Жълта чушка
- 1 скилидка Чесън
- 1 бр. Морков
- 500 г Зелен грах
- 4 бр. Почистени калмари с пипалата
- 8 бр. Скариди
- 1 ч.ч. Зелен фасул
- 1 бр. Червена чушка
- 1-2 щипки Черен пипер
- 1-2 щипки Сол
Начин на приготвяне
- 1. Скаридите се сваряват в 500 мл вода с един стрък праз, стрък целина, морков и сноп дръжки от магданоз. 15 минути след завирането бульонът се прецежда и е готов за ползване.
- 2. В зехтина се задушава за малко скилидка чесън и се изважда. Морковът и чушките се нарязват на жулиени и се сотират в овкусения зехтин. Прибавя се и зеленият фасул и се сотира още 2-3 минути.
- 3. Върху прозрачно фолио се оформят снопчета, като се подреждат на пластове 4-5 зеленчукови жулиена, 2 скариди и още 4-5 зеленчукови жулиена.
- 4. Калмарите се измиват и подсушават. Във всеки калмар се слага по едно снопче и внимателно се изтегля фолиото.
- 5. Напълнените калмари се затварят с пипалата или клечка за зъби. Запичат се на горещ сух тиган от двете страни, докато почервенеят.
- 6. Поливат се с виното и огънят се намалява. Добавя се горещият бульон и под капак се оставя да къкри 15 минути.
- 7. В друг тиган се загряват 1-2 лъжици зехтин и се добавят грахът и мащерката. Добавят се 200 мл гореща вода и се вари около 15 минути. Когато грахът е готов, се пасира и овкусява със сол и черен пипер.
- 8. В голяма загрята чиния се аранжира по един пълнен калмар, гарниран със соса. Ястието се съчетава добре с охладено Пино Гриджо.