Разкошно празнично предястие, подходящо за коледната трапеза и не само. Сервира се в голяма чиния по един пълнен калмар, гарниран със сос от грах. Без съдържание на глутен.

Съставки

  • 1/2 ч.л. Суха мащерка
  • 30 мл Бяло вино
  • 50 мл Зехтин
  • 1 бр. Жълта чушка
  • 1 скилидка Чесън
  • 1 бр. Морков
  • 500 г Зелен грах
  • 4 бр. Почистени калмари с пипалата
  • 8 бр. Скариди
  • 1 ч.ч. Зелен фасул
  • 1 бр. Червена чушка
  • 1-2 щипки Черен пипер
  • 1-2 щипки Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Скаридите  се сваряват в 500 мл вода с един стрък праз, стрък целина, морков и сноп дръжки от магданоз. 15 минути след завирането бульонът се прецежда и е готов за ползване.
  • 2. В зехтина се задушава за малко скилидка чесън и се изважда. Морковът и чушките се нарязват на жулиени и се сотират в овкусения зехтин. Прибавя се и зеленият фасул и се сотира още 2-3 минути.
  • 3. Върху прозрачно фолио се оформят снопчета, като се подреждат на пластове 4-5 зеленчукови жулиена, 2 скариди и още 4-5 зеленчукови жулиена.
  • 4. Калмарите се измиват и подсушават. Във всеки калмар се слага по едно снопче и внимателно се изтегля фолиото.
  • 5. Напълнените калмари се затварят с пипалата или клечка за зъби. Запичат се на горещ сух тиган от двете страни, докато почервенеят.
  • 6. Поливат се с виното и огънят се намалява. Добавя се горещият бульон и под капак се оставя да къкри 15 минути.
  • 7. В друг тиган се загряват 1-2 лъжици зехтин и се добавят грахът и мащерката. Добавят се 200 мл гореща вода и се вари около 15 минути. Когато грахът е готов, се пасира и овкусява със сол и черен пипер.
  • 8. В голяма загрята чиния се аранжира по един пълнен калмар, гарниран със соса. Ястието се съчетава добре с охладено Пино Гриджо.