Пълнените чушки са едно от любимите и често срещано ястие на българската трапеза. Плънката обикновено е кайма и ориз или сирене и яйце. В различни части на света приготвят пълнени чушки с пилешко, киноа, риба, кускус, спанак, свинско, тиквички и др. Руснаците често приготвят пълнени бели чушки с ориз и моркови. По италиански чушките се запичат, поръсени с пармезан. Във варианта за вегани чушките се пълнят с авокадо, нахут и семена от копър. Чушките се приготвят варени или печени. 

 

 

 




 

 

Съставки

  • 3 бр. Яйца
  • 2 ч.л. Чубрица
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Червен пипер
  • 5 с.л. Олио
  • 1 бр. Морков
  • 1 глава Лук
  • 1 бр. Домат
  • 100 г Бял ориз
  • 500 г Кайма
  • 10 пакетче Чушки
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 3 с.л. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете лука и морковите на ситно. Сипете олиото в дълбок тиган и го загрейте. Сложете зеленчуците и ги задушете, докато станат златисти. 
  • 2. Измийте и обелете домата от ципата. Нарежете го на дребно и добавете към останалите зеленчуци.
  • 3. Почистете и измийте ориза и го сложете в тигана. Трябва да се готви, докато стане стъклен. 
  • 4. Каймата се добавя и с дървена лъжица се наситнява, за да стане на малки късчета. Долива се малко вода (100 мл) и се оставя да се готви под похлупак на не много силен огън, докато поеме цялата течност.
  • 5. Накрая се овкусява със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. 
  • 6. На чушките се отрязват капачета с дръжките и се почистват от семките вътре. Пълнят се с приготвената плънка и се подреждат в тава. Може да се оставят така, а може и да се затворят с отрязаните похлупачета. 

     

  • 7. Поливат се с олио. на дъното на тавата се сипва малко вода. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.
  • 8. Застройката се приготвя, като се смесва киселото мляко и брашното. Когато стане еднородна смес, без бучки се чукват яйцата и се разбива добре. Към тази смес се добавят няколко лъжици от бульона, в който са се пекли чушките, за да се темперира. Фурната се изключва. 

     

  • 9. Застройката се сипва и с лъжица се внимателно разпределя навсякъде из тавата. Чушките се оставят за няколко минути в топлата фурна.