Паелята е испанско ястие, произхождащо от Валенсия. Съществуват множество разновидности на паелята, които се определят според присъствието на различни съставки. Името "paella" означава "тиган" на валенсиано (от лат. "patella"). Ориз, шафран и зехтин са трите основни съставки в паелята. Традиционните добавки към тях обикновено са зеленчуци и морски дарове или месо.
Съставки
- 1 щипка Шафран
- 1 щипка Черен пипер
- 1-2 щипки Сол
- 2 бр. Домати
- 100 г Зелен боб
- 3 с.л. Зехтин
- 1 бр. Сладки червени чушки
- 2 скилидки Чесън
- 1 бр. Глава лук
- 200 г Шунка
- 100 г Скариди
- 600 г Пилешки бульон
- 250 г Дългозърнест ориз
- 250 г Пилешко месо
- 1 с.л. Магданоз
- 1 бр. Люта зелена чушка
Начин на приготвяне
- 1. Пилешкото се нарязва на едри парчета, шунката — на кубчета, а доматите се попарват, обелват и нарязват на парчета.
- 2. Нарязаният лук, смачканият чесън и нарязаната червена чушка се запържват до омекване. Сипва се оризът и сместа отново се запържва.
- 3. Добавят се щипката шафран, бульонът, солта и черният пипер. Съставките се захлупват се и се варят на слаб огън 15 минути.
- 4. След това се добавят и останалите продукти и всичко се вари под капак още 5-10 минути, докато се поеме цялата течност.
- 5. Ястието се поръсва с 1 с. л. ситно нарязан магданоз, украсява се с нарязана на колелца зелена чушка и се поднася.