В ден за постене е добре да си приготвите един домашен сладкиш. Да, постен е, но пък орехов сладкиш за следобедното кафе или за закуска. Още повече може да го обогатите вкусово със сушени плодове.

Съставки

  • 1 пакетче Ванилия
  • 1 пакетче Бакпулвер
  • 200 мл Вода
  • 100 мл Олио
  • 4-5 бр. Сушени плодове
  • 1 ч.ч. Кафява захар
  • 1 ч.ч. Орехови ядки
  • 2 ч.ч. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното и бакпулверът се смесват в дълбока купа.
  • 2. Прибавят се захарта и ванилията.
  • 3. Орехите се счукват в хаванче и се разбъркват добре в сухата смес.
  • 4. Доливат се на струйка олиото и водата при непрекъснато разбъркване с лъжица.
  • 5. Тестото става по-тежко, не е като за кейк. В намаслена с олио тавичка и поръсена с брашно се изсипва тестото и се изравнява с лъжица.
  • 6. Плодовете се разрязват на четвъртинки и се нареждат с вътрешността нагоре.
  • 7. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. Накрая се поръсва с пудра захар.