Идеално допълнение към огретена със сьомга са кръгчета лук и стръкче копър.
Съставки
- 2 щипки Индийско орехче
- 8 л Прясно мляко
- 550 г Квасена сметана
- 25 г Краве масло
- 50 г Галета
- 2 щипки Черен пипер
- 500 г Филе от сьомга
- 3 щипки Сол
- 1 кг Картоф
- 1/2 връзка Копър
- 150 г Пресен лук
Начин на приготвяне
- 1. Картофите се обелват и се нарязват надълго.
- 2. Сьомгата се овкусява със сол и черен пипер, след което се нарежда на кубчета.
- 3. Сметаната с млякото и подправете със сол, черен пипер и индийско орехче се разбиват.
- 4. Половината от сместа се изсипва в намаслена тавичка и се разпределят картофите, рибата и нарязания на пръстенчета лук. Залива се с останалата сметанова смес.
- 5. Съдът се покрива с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути.
- 6. Отстранява се фолиото и печенето продължава още 40-45 минути.
- 7. Междувременно се нарязва на ситно копъра и се отделя от него едно стръкче за украса.
- 8. В тиган се загрява маслото и в него се изпича галетата до златисто. Дръпна се съда от огъня и се добавя копъра.
- 9. Около 15 минути преди да се извади огретена от фурната, върху него се разпределя равномерно галетата, за да се получи хрупкава коричка. След като се извади огретена, се украсява с кръгчета лук и стръкче копър. С гарнитура от грах огретенът се превръща в още по-изкусително ястие.