Напуканите сладки са едни от най-ефектните и лесни сладки, които може да приготвите. Ефектът от напукването прави много подходящо съчетанието от два цвята. За Хелоуин избираме черно и червено, а сладките са хем вкусни, хем със забележителен външен вид.

Необходимите продукти за черното тесто заливка са:

1½ ч.ч. оризово брашно
1 пакет суха мая
2 с. л. захар
2 с. л. лъжици растително масло
1/2 ч. л. сол
1 ч.ч.ч топла вода
16 капки черна сладкарска боя 
      

 



 


 

 

 

 

 

Съставки

  • 1/4 ч.ч. Вода
  • 1/2 ч.ч. Прясно мляко
  • 7 г Суха мая
  • 1/4 ч.ч. Краве масло
  • 1 бр. Яйце
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1/2 ч.ч. Захар
  • 2,5 ч.ч. Брашно
  • 8 капки Сладкарска боя

Начин на приготвяне

  • 1. За да направите червените сладки, първо разбъркайте водата и млякото в една купа. Поръсете маята отгоре, размийте я с пръсти и оставете да шупне за 5 минути.
  • 2. Добавете маслото, яйцето, солта, захарта и червената сладкарска боя в купата. Разбийте на средна скорост с миксер с приставка за месене за 30 секунди или докато маслото се раздроби на парчета. Постепенно добавете и брашното, докато всичко стане еднородна смес. Омесете с ръце за още 5 минути, докато стане лепкаво, пухкаво тесто.
  • 3. Намажете дълбока купа с олио и поставете тестото вътре. Покрийте купата с чиста кухненска кърпа и я оставете да втаса 1 час или докато тестото удвои обема си.
  • 4. Разделете тестото на 16 топки с еднакви размери. Подредете ги в тава върху хартия за печене или на силиконова подложка на еднакво на разстояние една върху друга. Покрийте с кърпа и оставете да починат още 45 минути.
  • 5. През това време направете черното покритие. Разбъркайте оризовото брашно, маята, захарта, растителното масло и солта в средна купа. Разбъркайте черната боя в топла вода и добавете в сместа с брашно. Разбивайте с тел или с миксер на средна скорост. Покрийте и оставете да почине за 30 минути. 
  • 6. Загрейте фурната до 250° С градуса. Залейте с 2 супени лъжици от черната смес всяко червено топче.
  • 7. Печете за 10-15 минути. Оставете да се охладят за 5 минути. Ако желаете, отрежете черните ръбове, които са се образували от стичането на сместа, за да по-добра форма.