Много хора се притесняват от месенето на тестото – струва им се трудоемко, отнемащо много време, а и не са уверени в сполучливия краен резултат. Ще мислите така обаче само докато не опитате да направите този хляб. Той е най-лесното домашно печиво.

Има три причини за това: 
 
- не изисква месене
- отнема малко общо време, за да се направи
- резултатът при печене винаги е съвършен, заради използването на намаслена огнеупорна купа


И ако всичко това не ви е достатъчно, да отбележим, че този хляб е невероятно вкусен!

 

 

 

 

 

Съставки

  • 4 ч.ч. Брашно
  • 2 ч.л. Сол
  • 2 ч.ч. Вода
  • 2 с.л. Захар
  • 2 ч.л. Суха мая
  • 2 с.л. Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. В купа смесете маята и захарта с малко вода и оставете да престои 15 минути. В голяма купа смесете заедно брашното и солта. Смесете съдържанието на двете купи. Не месете, просто забъркайте, докато брашното се абасорбира.
  • 2. Покрийте купата с кърпа. Включете фурната на най-висока температура за една минута, а след това я изключите. Целта е да се създаде по-топла среда за хляба. Сложете съда с тестото във фурната.

     

  • 3. След като мине един час, разбъркайте тестото с вилица. Разделете го на две равни половини. Намажете две огнеупорни купи с масло и разпределете тестото в тях. Оставете го да втаса за още 30 минути.
  • 4. Загрейте фурната до 220 грaдуса C и печете хляба в продължение на 15 минути. Намaлете фурната до 150 градуса и печете още 15 минути.
  • 5. Извадете купите и оставете хлябовете да се охладят върху решетка. Ако сте намазали стените на купите добре, хлябът няма да залепне. Не ги разчупвайте преди да са се охладили достатъчно.