Много хора се притесняват от месенето на тестото – струва им се трудоемко, отнемащо много време, а и не са уверени в сполучливия краен резултат. Ще мислите така обаче само докато не опитате да направите този хляб. Той е най-лесното домашно печиво.
Има три причини за това:
- не изисква месене
- отнема малко общо време, за да се направи
- резултатът при печене винаги е съвършен, заради използването на намаслена огнеупорна купа
И ако всичко това не ви е достатъчно, да отбележим, че този хляб е невероятно вкусен!
Съставки
- 4 ч.ч. Брашно
- 2 ч.л. Сол
- 2 ч.ч. Вода
- 2 с.л. Захар
- 2 ч.л. Суха мая
- 2 с.л. Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. В купа смесете маята и захарта с малко вода и оставете да престои 15 минути. В голяма купа смесете заедно брашното и солта. Смесете съдържанието на двете купи. Не месете, просто забъркайте, докато брашното се абасорбира.
- 2. Покрийте купата с кърпа. Включете фурната на най-висока температура за една минута, а след това я изключите. Целта е да се създаде по-топла среда за хляба. Сложете съда с тестото във фурната.
- 3. След като мине един час, разбъркайте тестото с вилица. Разделете го на две равни половини. Намажете две огнеупорни купи с масло и разпределете тестото в тях. Оставете го да втаса за още 30 минути.
- 4. Загрейте фурната до 220 грaдуса C и печете хляба в продължение на 15 минути. Намaлете фурната до 150 градуса и печете още 15 минути.
- 5. Извадете купите и оставете хлябовете да се охладят върху решетка. Ако сте намазали стените на купите добре, хлябът няма да залепне. Не ги разчупвайте преди да са се охладили достатъчно.