Какво е важно, за да омесите хубаво тесто за пица?
1. Качествено брашно.
2. Прясна мая.
3. Прясно мляко - ще направи тестото меко.
4. Зехтин - 1 с. л. е достатъчна за хубав аромат. Задължителен, когато слагате на пицата доматено пюре и босилек.
Това тесто е идеално както за тънки, така и за пици с по-дебела основа. Тънкият блат за пица става хрупкав, а с по-дебела основа ще усетите истинската мекота на тестото.
Няма нужда от дълго месене. Когато продуктите се хомогенизират, може да опитате да удряте тестото в плота. Трябва да го правите с бързи и отривисти движения, като с едно загребване хващате цялото тесто. За да не залепва за дланите ви, посипете ги с малко брашно.
Съставки
- 1 ч.л. Сол
- 1/2 с.л. Захар
- 1 бр. Белтък
- 20 г Прясна мая
- 500 г Брашно
- 1 ч.ч. Прясно мляко
- 2 с.л. Зехтин
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и оформете кладенче в него в тава или върху плота, на който ще месите.
- 2. Затоплете прясното мляко, без да кипва. Размийте маята в него. Добавете захарта и оставете сместа настрани, докато шупне. Отнема около 5 минути.
- 3. В кладенчето на брашното сипете белтъка, зехтина, солта и добавете млякото с маята. Омесете меко, лепкаво тесто. Дори да полепва по ръцете ви, не добавяйте повече брашно. Колкото по-меко е, толкова по лесно ще се оформя в тавата за печене.
- 4. Оставете лепкавата топка в тава и покрийте с кърпа. Нека престои около 15 минути на стайна температура, за да бухне. Когато оформяте блата за пицата, използвайте още зехтин - разтегляйте с ръце, потопени в зехтин или разточвайте с точилка, предварително намазана с мазнината.
- 5. Готовото тесто може да използвате веднага или да съхраните в найлонов плик в хладилник.