Това ястие си заслужава всяка минута пред печката.

Съставки

  • 1 щипка Сол
  • 2 ч.ч. Нахут
  • 1/2 глава Лук
  • 7 ч.ч. Вода
  • 1/4 ч.ч. Зехтин
  • 2 скилидки Чесън
  • 2 стръка Розмарин
  • 1 бр. Морков

Начин на приготвяне

  • 1. В тенджера се смесват нахутът, който е престоял една нощ накиснат, лукът, нарязаният на кубчета морков и водата.
  • 2. Съставките се оставят на средна температура и се готвят около час и половина, докато нахутът омекне.
  • 3. Нахутът се прецежда, като се запази водата, но се отстранят лукът и морковът.
  • 4. В тенджерата се загрява зехтинът и се поставят чесънът и розмаринът. Запържват се като се разбъркват за 2 минути или докато зехтина се овкуси. Отстраняват се чесънът и розмаринът.
  • 5. Връща се нахутът и се разбърква добре, за да се смеси добре със зехтина.
  • 6. В блендер или с пасатор се пюрира нахутът, като бавно се добавя и от водата, в която е врял.
  • 7. Прибавя се толкова течност, че да се получи хубава крем супа.
  • 8. Пасираните съставки се връщат в тенджерата. Крем супата трябва да заври и да се овкуси със сол и черен пипер.