Това ястие си заслужава всяка минута пред печката.
Съставки
- 1 щипка Сол
- 2 ч.ч. Нахут
- 1/2 глава Лук
- 7 ч.ч. Вода
- 1/4 ч.ч. Зехтин
- 2 скилидки Чесън
- 2 стръка Розмарин
- 1 бр. Морков
Начин на приготвяне
- 1. В тенджера се смесват нахутът, който е престоял една нощ накиснат, лукът, нарязаният на кубчета морков и водата.
- 2. Съставките се оставят на средна температура и се готвят около час и половина, докато нахутът омекне.
- 3. Нахутът се прецежда, като се запази водата, но се отстранят лукът и морковът.
- 4. В тенджерата се загрява зехтинът и се поставят чесънът и розмаринът. Запържват се като се разбъркват за 2 минути или докато зехтина се овкуси. Отстраняват се чесънът и розмаринът.
- 5. Връща се нахутът и се разбърква добре, за да се смеси добре със зехтина.
- 6. В блендер или с пасатор се пюрира нахутът, като бавно се добавя и от водата, в която е врял.
- 7. Прибавя се толкова течност, че да се получи хубава крем супа.
- 8. Пасираните съставки се връщат в тенджерата. Крем супата трябва да заври и да се овкуси със сол и черен пипер.