Днес ви представяме любимата коледна торта на Мария Савкова от bTV Репортерите, чиято рецепта не е много сложна, но е ефектна и най-вече - вкусна. Мария я научава от своята майка, която винаги я приготвя за рождения й ден на Бъдни вечер, за да почерпи гостите през празничните дни. Всички я харесват – дано ви е вкусна!
Продукти
За блата
8 яйца
220 гр захар на пясък
120 гр брашно
120 гр смлени орехи
1 лъжица какао
За сиропа
150 гр захар на пясък
200 мл вода
За украсата
2 пакетчета суха сметана
2 чаени чаши прясно мляко, с което се разбива сметаната
банани
Приготвяне
Блат
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Разделяме сместа на две части. В едната част прибавяме брашното, а в другата – смлените орехи и какаото. На дъното на застлана с хартия тортена форма сипваме от светлата и тъмната смес по следния начин – една лъжица от тъмната смес, до нея една лъжица от светлата и така, докато се покрие дъното. При втория ред отгоре разменяме местата, като върху тъмната смес сипвам лъжица от светлата, а върху светлата – тъмна. И така докато свършат двата вида смес. Пече се в умерена фурна при 180/200 градуса.
Сироп
Варим захарта и водата 5 минути и ги оставяме да изстинат. Блата разрязваме с конец на две части, след което ги сиропираме. Намаваме единия блат с разбитата сметана, нареждаме резенчета банани отгоре и поставяме втория блат върху бананите.
Украса
Намазваме тортата отгоре и отстрани със сметановия крем, като отгоре оформяме розички с шприц.
Не пропускайте да опитате и Тиквената крем супа на Инспектор N-JOY!