Днес ви представяме любимата коледна торта на Мария Савкова от bTV Репортерите, чиято рецепта не е много сложна, но е ефектна и най-вече - вкусна. Мария я научава от своята майка, която винаги я приготвя за рождения й ден на Бъдни вечер, за да почерпи гостите през празничните дни. Всички я харесват – дано ви е вкусна!

Продукти

За блата

8 яйца

220 гр захар на пясък

120 гр брашно

120 гр смлени орехи

1 лъжица какао

За сиропа

150 гр захар на пясък

200 мл вода

За украсата

2 пакетчета суха сметана

2 чаени чаши прясно мляко, с което се разбива сметаната

банани 

Приготвяне

Блат

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Разделяме сместа на две части. В едната част прибавяме брашното, а в другата – смлените орехи и какаото. На дъното на застлана с хартия тортена форма сипваме от светлата и тъмната смес по следния начин – една лъжица от тъмната смес, до нея една лъжица от светлата и така, докато се покрие дъното. При втория ред отгоре разменяме местата, като върху тъмната смес сипвам лъжица от светлата, а върху светлата – тъмна. И така докато свършат двата вида смес. Пече се в умерена фурна при 180/200 градуса. 

Сироп

Варим захарта и водата 5 минути и ги оставяме да изстинат. Блата разрязваме с конец на две части, след което ги сиропираме. Намаваме единия блат с разбитата сметана, нареждаме резенчета банани отгоре и поставяме втория блат върху бананите.

Украса

Намазваме тортата отгоре и отстрани със сметановия крем, като отгоре оформяме розички с шприц.

Снимка: iStock

Не пропускайте да опитате и Тиквената крем супа на Инспектор N-JOY!