Хавана е известна като родина на Мохитото, въпреки че съществуват много легенди за произхода на този много популярен коктейл. Една от тях разказва за местни индиански племена, които лекували стомашни болести с напитка от смачкани ментови листа, тръстиков сироп и древен дистилат на захарната тръстика. Каквато и да е историята, Мохито е предпочитано лятно питие, което има сравнително ниско алкохолно съдържание и висок принос за свежест и настроение.

Съставки

  • 1 шепа Натрошен лед
  • 60 мл Бял ром
  • 1 ч.л. Тръстикова захар
  • 20 мл Сок от лайм
  • 10 листа Прясна мента

Начин на приготвяне

  • 1. Ментовите листа се слагат във висока чаша и се намачкват с дървено чукало.
  • 2. Добавя се захарта, сокът от лайм и половин лайм, нарязан на четвъртинки и се намачкват.
  • 3. Добавят се ромът и натрошеният лед и се разбъркват.
  • 4. Долива се содата и напитката се гарнира със стръкче мента.