Фокачата (на италиански: Focaccia) е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени  маслини, чери домати, сирене и подправки. Традициите биват разчупени от продуктите, които се добавят към хляба - смокини, портокали, лук, фенел, гъби, бадеми, едра морска сол. 

 

Важно за хубавата фокача е:

- тестото да бъде меко
- да има обилно количество зехтин
- с върховете на пръстите да се направят вдлъбнатини - формата е особено характерна за фокачата
- да се изпозлват пресни подправки - най-често розмарин и босилек
- пече се кратко, за да запази мекотата на тестото и сочността на доматите имаслините

 

 

Съставки

  • 500 г Брашно
  • 20 г Мая
  • 1 с.л. Захар
  • 1 ч.л. Сол
  • 130 г Зехтин
  • 150 г Маслини
  • 2 стръка Розмарин
  • 200 г Чери домати
  • 2 бр. Яйца

Начин на приготвяне

  • 1. Затоплете 50 мл вода, без да става гореща. Разтворете маята в нея и сипете захарта. Тя ще помогне на маята да шупне по-бързо. 
  • 2. Останалото количество вода смесете в дълбока купа със зехтина и солта. 
  • 3. Пресейте брашното и оформете на кладенче. 

     

  • 4. В дупката чукнете двете яйца. Добавете шупналата мая. 

     

  • 5. Омесете меко тесто. 

     

  • 6. Купата се завива със свежо домакинско фолио и тестото се оставя да втаса на топло за 30 минути. Ако нямате фолио, използвайте найлонов плик или намажете тестото със зехтин, за да не изсъхва и да не хваща кора, докато втасва. 
  • 7. Премесете тестото, като преди това намажете дланите си със зехтин. 
  • 8. Намажете дъното на тава със зехтин и го разстелете там. С върховете на пръстите направете вдлъбнатини по цялата повърхност, без да късате тестото. 

     

  • 9. Поръсва се с маслините (без костилки), нарязаните на половинки домати и розмарина. оставя се да втаса още 15 минути. така тестото бухва и продуктите си правят легло в него. 

     

  • 10. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.