Фокачата (на италиански: Focaccia) е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени маслини, чери домати, сирене и подправки. Традициите биват разчупени от продуктите, които се добавят към хляба - смокини, портокали, лук, фенел, гъби, бадеми, едра морска сол.
Важно за хубавата фокача е:
- тестото да бъде меко
- да има обилно количество зехтин
- с върховете на пръстите да се направят вдлъбнатини - формата е особено характерна за фокачата
- да се изпозлват пресни подправки - най-често розмарин и босилек
- пече се кратко, за да запази мекотата на тестото и сочността на доматите и маслините.
Съставки
- 500 г Брашно
- 20 г Мая
- 1 с.л. Захар
- 1 ч.л. Сол
- 130 г Зехтин
- 150 г Маслини
- 2 стръка Розмарин
- 200 г Чери домати
- 2 бр. Яйца
Начин на приготвяне
- 1. Затоплете 50 мл вода, без да става гореща. Разтворете маята в нея и сипете захарта. Тя ще помогне на маята да шупне по-бързо.
- 2. Останалото количество вода смесете в дълбока купа със зехтина и солта.
- 3. Пресейте брашното и оформете на кладенче.
- 4. В дупката чукнете двете яйца. Добавете шупналата мая.
- 5. Омесете меко тесто.
- 6. Купата се завива със свежо домакинско фолио и тестото се оставя да втаса на топло за 30 минути. Ако нямате фолио, използвайте найлонов плик или намажете тестото със зехтин, за да не изсъхва и да не хваща кора, докато втасва.
- 7. Премесете тестото, като преди това намажете дланите си със зехтин.
- 8. Намажете дъното на тава със зехтин и го разстелете там. С върховете на пръстите направете вдлъбнатини по цялата повърхност, без да късате тестото.
- 9. Поръсва се с маслините (без костилки), нарязаните на половинки домати и розмарина. оставя се да втаса още 15 минути. така тестото бухва и продуктите си правят легло в него.
- 10. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.