През лятото плодовете са сочни, вкусни и в изобилие. Ако ви хапва нещо сладко, нека да е и плодово. Предлагаме ви много лесен, летен сладкиш с маслено тесто и плодов пълнеж.
Съставки
- 1/2 ч.л. Канела
- 150 г Кафява захар
- 1 бр. Яйце
- 1 кг Синя слива
- 2 с.л. Вода
- 1 ч.л. Сол
- 2,5 ч.ч. Брашно
- 250 г Краве масло
- 1/2 ч.л. Карамфил
Начин на приготвяне
- 1. Измийте сливите и ги почистете от костилките. В купа ги смесете със захарта и подправките.
- 2. Пресейте брашното и оформете кладенче от него върху плот или в тава. В кладенчето сипете солта. Нарежете 200 г от маслото на малки квадратчета и го добавете. Сипете водата и започнете да месите.
- 3. Когато е готово, увийте топката в домакинско фолио и оставете да си почине в хладилника за 30 минути.
- 4. След като извадите от хладилника, разделете тестото на две топки - едната трябва да е малко по-голяма от другата. Разточете на тънко, така че кората да е по-голяма от тавичката, в която ще печете (диаметър 25 см), за да може да се оформят бордовете.
- 5. По малката топка също разточете и нарежете на лентички, с които да покриете плодовете като решетка.
- 6. Изцедете сливите преди да ги поставите върху тестото. Подредете ги внимателно, така че да покрият цялата тава. Върху тях подредете лентите, като ги преплетете по диагонал.
- 7. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 45 минути. Горната част на тестото придобива приятен светлокафяв загар.