Мини пататници може да се приготвят във формички за мъфини или суфле. Изпичат се бързо, пести се време за рязане, а и всяка порция може да се сервира атрактивно – направо във формичката, или да се извади от нея и да се украси с лъжичка заквасена сметана или прясно масло.

Съставки

  • 1/2 с.л. Пресен джоджен
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 2 с.л. Краве масло
  • 1 бр. Яйце
  • 80 г Овче сирене
  • 1 глава Лук
  • 1/2 кг Картоф
  • 1 щипка Морска сол

Начин на приготвяне

  • 1. Фурната се загрява до 200 градуса. Обелените и настъргани картофи се накисват във вода за няколко минути и се отцеждат добре.
  • 2. Обеленият и накълцан лук се смесва с настърганите картофи, настрошеното сирене, яйцето и подправките.
  • 3. Разтопеното масло се затопля и се разпределя между формички за суфле.
  • 4. Сместа се изсипва във формичките. Картофите се притискат плътно.
  • 5. Всички формички се поставят в тавичка за лесно слагане и изваждане от фурната. Пече се 35-40 мин или до вкусно зачервяване.