Фаджита е микс от подправки, които се използват при приготвяне на месо. Тази смес е традиционна за мексиканската кухня. Интересното е, че в този микс не присъства сол. Основните съставки са червен пипер, сушени лук, риган, кафява захар, смлян черен пипер, кайенски лют червен пипер, индийско орехче, сух чесън, жълта горчица на прах и канела.


В тази рецепта ви предлагаме пиле, овкусено с различни подправки, гарнирано с любимите ни тази седмица чушки. В добавка - пикантна салца, за да направите хапките още по-апетитни.


За салцата:

1 прясна червена люта чушка
15 чери доматчета 
1 връзка пресен кориандър
зехтин
сол

Съставки

  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Червен пипер
  • 1 бр. Зелена чушка
  • 1 бр. Червена чушка
  • 1 бр. Жълта чушка
  • 50 г Кашкавал
  • 150 г Кисело мляко
  • 2 бр. Лимони
  • 1 глава Лук
  • 1 бр. Пилешки гърди
  • 1 ч.л. Кимион

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете чушките и лука на ивици. Поставете нарязаните чушки, лука и пилешкото в купа и поръсете с червен пипер и кимион. 
  • 2. Изстискайте сока от половин лимон, поръсете със зехтин и разбъркайте добре. 
  • 3. Оставете настрана, за да се маринова за около 5 минути. 
  • 4. За салцата нарежете лютата чушка на ситно, домата настържете на едро ренде, а кориандъра нарежете на едри парчета. Поставете в чиста купа и овкусете със сол и черен пипер. 
  • 5. Сотирайте зеленчуците и пилето за 8 минути, докато месото стане златисто. Важно е да се направи в добре сгорещена мазнина. Завъртете парчетата, за да не изгорят. Те трябва леко да се глазират, за да получат по-добър вкус.
  • 6. Сервирайте директно от горещия тиган. Поставете купичка с пикантната салца.