Фаджита е микс от подправки, които се използват при приготвяне на месо. Тази смес е традиционна за мексиканската кухня. Интересното е, че в този микс не присъства сол. Основните съставки са червен пипер, сушени лук, риган, кафява захар, смлян черен пипер, кайенски лют червен пипер, индийско орехче, сух чесън, жълта горчица на прах и канела.
В тази рецепта ви предлагаме пиле, овкусено с различни подправки, гарнирано с любимите ни тази седмица чушки. В добавка - пикантна салца, за да направите хапките още по-апетитни.
За салцата:
1 прясна червена люта чушка
15 чери доматчета
1 връзка пресен кориандър
зехтин
сол
Съставки
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Червен пипер
- 1 бр. Зелена чушка
- 1 бр. Червена чушка
- 1 бр. Жълта чушка
- 50 г Кашкавал
- 150 г Кисело мляко
- 2 бр. Лимони
- 1 глава Лук
- 1 бр. Пилешки гърди
- 1 ч.л. Кимион
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете чушките и лука на ивици. Поставете нарязаните чушки, лука и пилешкото в купа и поръсете с червен пипер и кимион.
- 2. Изстискайте сока от половин лимон, поръсете със зехтин и разбъркайте добре.
- 3. Оставете настрана, за да се маринова за около 5 минути.
- 4. За салцата нарежете лютата чушка на ситно, домата настържете на едро ренде, а кориандъра нарежете на едри парчета. Поставете в чиста купа и овкусете със сол и черен пипер.
- 5. Сотирайте зеленчуците и пилето за 8 минути, докато месото стане златисто. Важно е да се направи в добре сгорещена мазнина. Завъртете парчетата, за да не изгорят. Те трябва леко да се глазират, за да получат по-добър вкус.
- 6. Сервирайте директно от горещия тиган. Поставете купичка с пикантната салца.