Бързи и лесни сладки с аромат на мед и канела. Всяко медено топче се издълбава, а трохите се прибавят към крема за слепване. Основните продукти в него са прясно мляко, масло и орехи. Издълбаното от медените топчета се запълва с този крем. Меденките са най-вкусни, когато престоят едно денонощие, за да поемат максимално от аромата на крема и да омекнат.
Съставки
- 1 ч.ч. Смлени орехи
- 1 ч.ч. Прясно мляко
- 125 г Краве масло
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 5 г Канела
- 4 с.л. Пчелен мед
- 1 ч.ч. Захар
- 2 бр. Яйца
- 4 ч.ч. Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и го сипете в тавичка. оформете кладенче, в което чукнете яйцата и сипете захарта, меда, канелата и содата. Омесете всичко на меко тесто.
- 2. От тестото се правят малки топчета с големината на половин орех. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене.
- 3. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С градуса за 12 минути, или докато станат леко златисти. Не бива да прегарят до кафяво, защото това означава, че ще останат твърди.
- 4. Готовите меденки оставете да се охладят. Издълбайте с остро ножче средата на всяко топче. Сипете трохите в дълбока купа. Залейте ги с прясното мляко и добавете маслото и орехите. разбъркайте, докато се получи крем.
- 5. С него напълнете издълбаното в меденките и слепете по две.
- 6. Оставете да престоят едно денонощие, за да омекнат.