Това ястие може да бъде част от изискана вечеря по специален повод, гостуване на приятели или неделен семеен обяд. Приготвя се лесно и освен здравословно е и много вкусно. Препоръчва се съчетаването с добре охладено Шардоне.
Съставки
- 2-3 с.л. Бяло вино
- 250 мл Течна готварска сметана
- 4 бр. Сьомга
- 2 с.л. Зехтин
- 1 глава Лук
- 1 ч.л. Зрънце от зелен пипер
- 2-3 листа Босилек
- 250 мл Рибен бульон
- 1 с.л. Краве масло
- 3-4 с.л. Доматен сос
Начин на приготвяне
- 1. Котлетите се обезкостяват и се завързват всеки хоризонтално с кухненски канап, така че да се получи кръг.
- 2. Лъжичката зелен пипер на зърна се накисва предварително в 2-3 с.л. бяло вино.
- 3. Приготвяне на соса: задушава се ситно нарязаният лук в дълбок тиган с маслото и зехтина на слаб огън, докато стане прозрачен.
- 4. Прибавя се отцеденият зелен пипер и доматеният сос. Когато всичко се смеси добре, се прибавя сметаната, предварително разредена с бульона, и всичко се оставя да къкри още 5 минути.
- 5. В друг тиган се загряват 2 с.л. зехтин и медальоните се запържват от двете страни на силен огън за не повече от 3 минути на страна
- 6. Заливат се с виното, в което е бил накиснат зеления пипер и се оставят, докато се изпари.
- 7. Прибавя се сосът и ястието се оставя да къкри на слаб огън за 5-6 минути.