Картофите никога няма да са скучно ястие, ако са в компанията на точните подправки. Добавете розмарин и чесън и ще получите страхотен обяд или вечеря. Ето как да подчератете още повече вкусовете.
Бонус съвети:
Към картофите може да добавите 1 ч.ч. кефир или заквасена сметана. Така ще станат още по-ароматни и меки.
Върху готовите топли картофи поръсете нарязани орехи и допълнително розмарин.
Гарнирайте със задушен спанак.
Съставки
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Сол
- 10 листенца Розмарин
- 3 глави Чесън
- 100 г Краве масло
- 2 бр. Моркови
- 8 бр. Картофи
Начин на приготвяне
- 1. Обелете картофите, измийте и оставете да се отцедят. Нарежете ги на малки кубчета - първо се нарязват на филийки с дебелина около сантиметър, след това всяка филийка - на лентичка, а лентичките на кубчета. Сипете нарязаните картофи в тава.
- 2. Нарежете маслото на парчета и ги сложете из картофите, на различни места. Овкусете със сол, черен пипер и нарязани на ситно розмаринови листенца. Сипете половин чаша вода. Така картофите няма да залепнат за дъното.
- 3. Главите чесън разрежете на две, през средата на скилидките. поставете ги в тавата, между картофите с разрязаното нагоре.
- 4. Поставете алуминиево фолио върху тавата и го намачкайте здраво по ръбовете, за да прилепне плътно. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути или докато картофите станат златисти омекнат. Последните 10 минути оставете без фолио, за да се запекат.
- 5. Задушете спанака в малко олио за пет минути и сервирайте като гарнитура към картофите.