Богатството на есента може да се събере само в един десерт - когато той е плодов пай. Ябълки, круши, дюли, сливи - или пък от всичко по малко. След това е въпрос на въображение да превърнете десерта в изключително красив пай, като го декорирате с тънко маслено тесто отгоре. 

 

За това предложение използваме малки метални формички на мечета, с които изрязваме фигури. Но могат да се направят плитки, цветя, листа, звезди и др. 

Съставки

  • 2 с.л. Канела
  • 6 с.л. Пудра захар
  • 7 с.л. Кристална захар
  • 2 бр. Дюли
  • 2 бр. Ябълки
  • 3,5 ч.ч. Брашно
  • 1 ч.ч. Прясно мляко
  • 1 бр. Яйце
  • 2 ч.ч. Свинска мас
  • 20 г Прясна мая
  • 100 г Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното. Направете вдлъбнатина в средата му и там чукнете яйцето. Леко затоплете прясното мляко и размийте в него маята. Сипете при брашното и започнете да месите тесто. 
  • 2. Когато се посъбере, добавете маста. Тя трябва да е несолена. Замесете меко тесто. 
  • 3. Разточете върху набрашнена повърхност кора с дебелина около 1,5 см. Изрежете кръгове с диаметър 25 см. Те трябва да покрият дъното и стените на формите, в които ще се пекат пайовете. В случая това са силиконови форми с диаметър на дъното 21 см. Ако използвате друга форма, съобразете размерите.
  • 4. Намажете дъното и стените на формата с олио или разтопено масло. Използвайте широка, плоска четка, за да достигнете до всички ръбчета и вдлъбнатини. Притиснете тестото по дъното, а излишното от височината на стените изрежете.  Надупчете дъното с вилица, за да не се надува прекалено по време на печене, а да запази формата си.
  • 5. Измийте и обелете корите на плодовете. Нарежете ги на дребни парчета. Сипете сместа от плодове върху тестото във всяка форма. Дъното трябва да е плътно покрито. 
  • 6. Върху плодовете сложете по 3 малки парченца масло и поръсете с кристална захар и канела. 
  • 7. Може да печете пайовете така или да ги покриете с тесто отгоре. Разточете нова кора с дебелина най-много сантиметър и изрежете мечета със сладкарска формичка. Наредете изрязаните фигурки върху плодовете. Използвайте и тази част с дупките. Така ще имате пайове с различна декорация (виж снимката).
  • 8. Печете 20 минути на 180 градуса с вентилатор. 
  • 9. След като пайовете изстинат, поръсете с пудра захар.