Богатството на есента може да се събере само в един десерт - когато той е плодов пай. Ябълки, круши, дюли, сливи - или пък от всичко по малко. След това е въпрос на въображение да превърнете десерта в изключително красив пай, като го декорирате с тънко маслено тесто отгоре.
За това предложение използваме малки метални формички на мечета, с които изрязваме фигури. Но могат да се направят плитки, цветя, листа, звезди и др.
Съставки
- 2 с.л. Канела
- 6 с.л. Пудра захар
- 7 с.л. Кристална захар
- 2 бр. Дюли
- 2 бр. Ябълки
- 3,5 ч.ч. Брашно
- 1 ч.ч. Прясно мляко
- 1 бр. Яйце
- 2 ч.ч. Свинска мас
- 20 г Прясна мая
- 100 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното. Направете вдлъбнатина в средата му и там чукнете яйцето. Леко затоплете прясното мляко и размийте в него маята. Сипете при брашното и започнете да месите тесто.
- 2. Когато се посъбере, добавете маста. Тя трябва да е несолена. Замесете меко тесто.
- 3. Разточете върху набрашнена повърхност кора с дебелина около 1,5 см. Изрежете кръгове с диаметър 25 см. Те трябва да покрият дъното и стените на формите, в които ще се пекат пайовете. В случая това са силиконови форми с диаметър на дъното 21 см. Ако използвате друга форма, съобразете размерите.
- 4. Намажете дъното и стените на формата с олио или разтопено масло. Използвайте широка, плоска четка, за да достигнете до всички ръбчета и вдлъбнатини. Притиснете тестото по дъното, а излишното от височината на стените изрежете. Надупчете дъното с вилица, за да не се надува прекалено по време на печене, а да запази формата си.
- 5. Измийте и обелете корите на плодовете. Нарежете ги на дребни парчета. Сипете сместа от плодове върху тестото във всяка форма. Дъното трябва да е плътно покрито.
- 6. Върху плодовете сложете по 3 малки парченца масло и поръсете с кристална захар и канела.
- 7. Може да печете пайовете така или да ги покриете с тесто отгоре. Разточете нова кора с дебелина най-много сантиметър и изрежете мечета със сладкарска формичка. Наредете изрязаните фигурки върху плодовете. Използвайте и тази част с дупките. Така ще имате пайове с различна декорация (виж снимката).
- 8. Печете 20 минути на 180 градуса с вентилатор.
- 9. След като пайовете изстинат, поръсете с пудра захар.