Мадлените са сред десетте най-популярни френски десерта. Не могат да бъдат сбъркани с друг вид десерт, защото имат характерна форма - мидена черупка.
Тестото, от което те се правят, е разновидност на пандишпановото. Малката разлика и специална кулинарна тайна на мадлените е, че маслото трябва да е стопено и да се поддържа на стайна температура.
Добавянето му към останалата част може да стане като се сипе на тънка струйка и за да се усвои изцяло, се разбърква внимателно с шпатула. Другият начин е като малка част от тестото се добави в масло и се разбърка до хомогенност. Така усвоено, след това се разбърква с цялото тесто.
Някои кулинари съветват тестото за мадлени да престои поне 30 минути във формите, за да се слегне добре. Формите, които се използват за печене, може да са силиконови или метални. Ако използвате силиконови, няма нужда да ги намазнявате и да ръсите с брашно. За пълнене може да използвате супена лъжица или кухненски пош.
Съставки
- 3 бр. Яйца
- 1 с.л. Ванилов екстракт
- 360 г Захар
- 250 г Брашно
- 225 г Краве масло
- 3 с.л. Пчелен мед
- 300 г Горски плодове
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете формата за мадлени с масло и поръсете с брашно.
- 2. Разтопете масло и го поддържайте на стайна температура, докато правите останалото тесто.
- 3. Смесете брашното и 250 грама от захарта в купа, заедно с ваниловия екстракт, яйцата и меда. Добавете част от тестото към топлото масло и объркайте добре. След това тази смес сложете към останалата част от тестото.
- 4. Сложете горските плодове с останалата захар на средно силен котлон. Гответе, като разбърквате от време на време, докато горските плодове не станат меки. Опитвайте се при бъркането да не наранявате плодовете, а да ги запазите цели. Добавете и малко вода, ако стане прекалено гъсто. Сипете така получения пресен конфитюр от горски плодове е тестото.
- 5. Сложете по 1 с. л от сместа във формите. Печете за 15-20 минути докато не станат златисти. На пипане трябва да са еластични.
- 6. Оставете да се охладят върху решетка. Поръсете с пудра захар и гарнирайте с топка ванилов сладолед.