Линцеровите сладки са част от традиционните сладости, които се хапват на Коледа. За слепването им може да използвате мармалад или сладко в различни цветове за интересна декорация. Друг вариант е да използвате цветен захарен бонбон. След изпичането се получава слой, подобен на стъкло, който е крехък и прозрачен.
Съставки
- 250 г Краве масло
- 1 ч.ч. Пудра захар
- 1 ч.ч. Царевично нишесте
- 1/2 ч.ч. Олио
- 1 бр. Яйце
- 4 ч.ч. Брашно
- 1 пакетче Ванилия
Начин на приготвяне
- 1. Разтопете маслото на слаб котлон или в микровълнова. Смесете го с олиото, яйцето и пудрата захар.
- 2. Добавете нишестето и ванилията.
- 3. Пресейте брашното, за да влезе въздух в него и да се получи пухкаво тесто. Смесете го с останалите продукти и замесете меко тесто.
- 4. Увийте тестото във фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути.
- 5. След като го извадите, разточете на кора с дебелина около 5 мм. С формички за сладки изрежете фигурки. На половината от тях се прави отвор или се изрязва същата формичка, но с по-малък размер.
- 6. Изпечете сладките, като ги подредите в тава, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса за 10 минути.
- 7. След като изстинат добре, се слепват с конфитюр или мармалад. Може да използвате такива с различни цветове, за да е по-красиво. Готовите сладки се поръсват обиклно с пудра захар.