"Прословутия ми кекс е по мамина рецепта, но неиният не става толкова готин!" - ни споделя Люба Златкова, за която може да прочетете повече в статията ТУК

Разбиването на яйцата е от изключително значение за постигане на добър резултат и вкус. Най-хубавото на този кекс е, че става невероятно лек и пухкав.

Важно уточнение от авторката на рецептата - в никакъв случай не пропускайте лимона. Той придава изключително свеж аромат и вкус!

"След като кексът се изпече, е добре да се остави да изстине и да се поръси с пудра захар или да се полее с лимонов/шоколадов фондан. Но у нас това е невъзможно, защото децата го излапват топъл. Кратък е животът на кекса у дома!", завършва съветите си за тази рецепта Люба.

Снимка: Росица Николова

Ако имате и ваша любима рецепта или ястие, което винаги се получава, споделете ни го, ще се радваме да го публикуваме.

 

Съставки

  • 3 с.л. Какао
  • 1 пакетче Бакпулвер
  • 1 пакетче Ванилия
  • 1 бр. Лимон
  • 1,5 ч.ч. Брашно
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1 ч.ч. Захар
  • 5 бр. Яйца
  • 3 с.л. Ром

Начин на приготвяне

  • 1. Отделяме внимателно белтъците от жълтъците на яйцата. Белтъците разбиваме с половината количество от захарта на сняг.
  • 2. Отделно разбиваме жълтъците с останалата захар. След като побелеят, добавяме олиото.
  • 3. Обединяваме двете смеси, като разбъркваме лекичко и прибавяме пресятото заедно с бакпулвера брашно. Слагаме и ванилията.
  • 4. Разделяме тестото на две части. Към едната добавяме сока и настърганата кора от половината лимон. Другата част овкусяваме с какаото и рома.

     

  • 5. Загряваме формата за кекс, намазваме я навсякъде с масло и поръсваме с брашно. Изсипваме първо бялата смес, а после и какаовата. По желание могат да се добавят ядки или стафиди. Печем в предварително загрята фурна на 180 С около 30-35 минути.