Вкусна рецепта, предоставена от мама Рени Казакова и Гергана Иванова - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.

Съставки

  • 4 бр. Ципура
  • 300 г Картофи

Начин на приготвяне

  • 1. Загрейте фурната на 230°С (с включен горен и долен реотан, без вентилатор). На дъното на плитка тава налейте малко вода. 
  • 2. Осолете рибите и ги наредете в тавата. Всяка от рибите полейте обилно със зехтин. 
  • 3. Сложете тавата на средна скара на фурната и печете около 10 минути. 
  • 4. През това време пригответе двата соса. За лимоновия сос изстискайте сока от 1 лимон и го разбъркайте с малко сол и зехтин. Хубаво разбъркайте.
  • 5. След като извадите рибата от фурната я полейте хубаво с този лимонов сок.
  • 6. За да направите соса скордаля накиснете хляба с вода, след това го изтискайте и го сложете в купа. Добавете киселото мляко, майонезата, галета, подправките, сол и зехтин.
  • 7. Пасирайте или намачкайте с вилица до получаването на гладък сос.
  • 8. За да направите гарнитурата обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги пуснете в тенджера с малко вода да се задушат. 
  • 9. След това ги овкусете с малко зехтин, сол и наситнен копър. /По желание можете да ги нарежете на тънко и да ги изпържите в тиган с олио/.
  • 10. Сервирайте рибата със соса скордаля и гарнитурата от картофи.