Този сладкиш съчетава хрупкаво и леко тесто, сочен крем с аромат на лимони и сладка, бяла глазура. Допълнителните ухания са от прясната мащерка и ментата за декорация. 

За лимоновата глазура, която е по желание, са ви нужни - 2 ч. ч. пудра захар и 1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок. Ще го получите от 2 големи лимона. Глазурата се оставя да се втвърди леко преди сладкишът да се нареже. Тя придава допълнителна сладост и завършеност на сладкиша, но може да го оставите и само с лимоновия крем. 

Съставки

  • 7 бр. Яйца
  • 1/4 ч.л. Сол
  • 2 с.л. Мащерка
  • 3 ч.ч. Захар
  • 3 ч.ч. Брашно
  • 220 г Краве масло
  • 3 с.л. Лимонов сок

Начин на приготвяне

  • 1. Предварително загрейте фурната до 170 градуса C и намаслете тавата за печене с тънък слой олио или масло. 
  • 2. За тестото разбийте с миксер маслото (220 г) и захарта (1/2 ч.ч.) в купата, докато стане на крем. Смесете брашното (2 ч.ч.), ситно нарязаната прясна мащерката и солта и добавете към маслената смес. Отново разбийте на ниска скорост.
  • 3. Изсипете тестото върху плота или масата и омесете с ръце, докато се съберете на топка. Преместете го в тавата за печене и разстелете по дъното й. По стените трябва да се направи ръб с височина 1,5 см. Оставете да почине така няколко минути.
  • 4. Печете тестото за 15-20 минути, докато стане светлокафяво. Охладете върху решетка. не изключвайте фурната.
  • 5. За лимоновия крем разбъркайте яйцата (7 бр.), захарта (2 1/2 ч.ч.), лимоновата кора, лимоновия сок и брашното (1 ч.ч.). Изсипете крема върху тестото и печете в продължение на 35-40 минути. Охладете до стайна температура.
  • 6. За лимонова глазура разбъркайте заедно захарта и лимоновия сок. Налейте глазура върху крема  и разпределете с шпатула, за да покрие равномерно. Оставете глазурата да стегне за 20 минути.
  • 7. Нарежете и гарнирайте с прясна мащерка или мента по желание.