Тиквички, моркови, чушки, лук, патланджани, цвекло - всички тези цветни, сезонни зеленчуци може да се използват за тези малки летни пайчета. Те им придават изключително приятна визия, вкус и цвят. Тайната е в тънко нарязаните ленти от зеленчици, които да може да завиете на стегнати рулца.
Масленото тесто се разточва предварително или се поставя по дъното и стените на формата и се притиска с пръсти, за да стане тънко.
За пълнежа:
2 яйца
150 г сирене котидж
1 с.л. зехтин
1 тиквичка
1 морков
Яйцата се разбиват с вилица. Добавят се сиренето и зехтинът леко се разбърква. След като тестото за пайчетата се оформи по дъното и стените, пълнежът се излива вътре. Зеленчуците се режат на тънки вици с помощта на картофобелачка или много остър нож. Лентите се навиват стегнато и се подреждат една до друга във формата. Пекат се 15 минути, в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Пълнозърнесто брашно от лимец
- 1 бр. Яйце
- 1/2 ч.ч. Краве масло
- 2 с.л. Вода
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.ч. Пшенично брашно
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и го оформете на кладенче в тава или върху равна повърхност за месене.
- 2. Чукнете яйцето, добавете солта и водата. Маслото трябва да е на стайна температура, нарязано на кубчета. Омесете меко тесто.
- 3. Завийте го в свежо фолио и оставете в хладилника за 30 минути.
- 4. За пайчетата използвайте силиконови форми. Разточете тестото на тънко и поставете във всяка форма по едно парче, което да покрие плътно дъното и стените. Излишното изрежете с остър нож.
- 5. Сложете пълнежа с яйце и сирене. Лентичките от зеленчуци навийте на стегнати рулца, подредете едно до друго и печете.