Този козунак се прави бързо и лесно. В рецепта влизат само основни съставки: захар, брашно, бакпулвер, сол, яйца, мляко и олио. Може да го приготвите специално за Великден, но може да замесвате и набързо за закуска през уикенда. 

 

 

 

 

 

 

Съставки

  • 2/3 ч.ч. Олио
  • 2 ч.л. Прясно мляко
  • 2 ч.л. Сол
  • 2 бр. Яйца
  • 2 с.л. Суха мая
  • 4 с.л. Брашно
  • 2 ч.ч. Захар

Начин на приготвяне

  • 1. Първо се смесват сухите съставки - брашно, захар, сол и мая. Всичко се разбърква внимателно с шпатула или дървена лъжица. 
  • 2. С миксер се разбиват яйцата, олиото и млякото. 
  • 3. Към леко разбитите яйца постепенно се добавят сухите съставки. 
  • 4. Сместа се сипва в намазнена формичка. Не пълнете до горе, за да има място във формата, когато се увеличи обема си при изпичането.
  • 5. Отгоре обилно поръсете с едра кристална захар.
  • 6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване. Печете 40 минути.