Този козунак се прави бързо и лесно. В рецепта влизат само основни съставки: захар, брашно, бакпулвер, сол, яйца, мляко и олио. Може да го приготвите специално за Великден, но може да замесвате и набързо за закуска през уикенда.
Съставки
- 2/3 ч.ч. Олио
- 2 ч.л. Прясно мляко
- 2 ч.л. Сол
- 2 бр. Яйца
- 2 с.л. Суха мая
- 4 с.л. Брашно
- 2 ч.ч. Захар
Начин на приготвяне
- 1. Първо се смесват сухите съставки - брашно, захар, сол и мая. Всичко се разбърква внимателно с шпатула или дървена лъжица.
- 2. С миксер се разбиват яйцата, олиото и млякото.
- 3. Към леко разбитите яйца постепенно се добавят сухите съставки.
- 4. Сместа се сипва в намазнена формичка. Не пълнете до горе, за да има място във формата, когато се увеличи обема си при изпичането.
- 5. Отгоре обилно поръсете с едра кристална захар.
- 6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване. Печете 40 минути.