Това ястие може да е вашата лека вечеря или пък гарнитура за месо. То е здравословно и богато на вкусове. Ако ви липсва лятото - направете си го, защото то е съчетало много характерни за този сезон продукти - мента, лимон и смокиново листо.
Традиционно смокиновите листа се използват за сироп или чай, но сложени в ястие му придават много благ и характерен аромат.
Съставки
- 1 бр. Круша
- 10 г Ленено семе
- 1 ч.л. Мента
- 1 ч.л. Сол
- 1/2 ч.ч. Кисело мляко
- 2 с.л. Зехтин
- 1/2 бр. Лимон
- 1 глава Чесън
- 1 глава Лук
- 2 бр. Моркови
- 1 бр. Тиквички
- 1 бр. Смокинов лист
Начин на приготвяне
- 1. Измийте всички зеленчуци и ги нарежете на едро. Задушете ги в тиган с малко олио. разделете скилидките на чесъна, притиснете ги върху дъска за рязане с нож или сатър. Така ще се обелят много лесно. Сложете ги при зеленчуците.
- 2. Докато са в тигана, добавете смокиновото листо, за да придаде аромат на зеленчуците.
- 3. Гответе 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат. След като свалите от котлона, посолете.
- 4. Нарежете крушата на 3 по дължина. Сложете парчетата в грил тигана с вътрешната бяла част надолу, за 3 минути. Достатъчно време да омекнат съвсем леко и решетките на тигана да се отпечатат върху бялата им част.
- 5. Направете млечен сос от леко разбито с вилица кисело мляко и малко сол. По желание може да добавите и чесън.
- 6. Сипете зеленчуците в чиния и докато са топли, поръсете с мента, ленено семе и лимонов сок. В отделни купички или върху ястието сложете крушите, също леко поръсени с мента, и млечния сос.