Това ястие може да е вашата лека вечеря или пък гарнитура за месо. То е здравословно и богато на вкусове. Ако ви липсва лятото - направете си го, защото то е съчетало много характерни за този сезон продукти - мента, лимон и смокиново листо.

Традиционно смокиновите листа се използват за сироп или чай, но сложени в ястие му придават много благ и характерен аромат.

Съставки

  • 1 бр. Круша
  • 10 г Ленено семе
  • 1 ч.л. Мента
  • 1 ч.л. Сол
  • 1/2 ч.ч. Кисело мляко
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1/2 бр. Лимон
  • 1 глава Чесън
  • 1 глава Лук
  • 2 бр. Моркови
  • 1 бр. Тиквички
  • 1 бр. Смокинов лист

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте всички зеленчуци и ги нарежете на едро. Задушете ги в тиган с малко олио. разделете скилидките на чесъна, притиснете ги върху дъска за рязане с нож или сатър. Така ще се обелят много лесно. Сложете ги при зеленчуците.
  • 2. Докато са в тигана, добавете смокиновото листо, за да придаде аромат на зеленчуците. 
  • 3. Гответе 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат. След като свалите от котлона, посолете. 
  • 4. Нарежете крушата на 3 по дължина. Сложете парчетата в грил тигана с вътрешната бяла част надолу, за 3 минути. Достатъчно време да омекнат съвсем леко и решетките на тигана да се отпечатат върху бялата им част. 
  • 5. Направете млечен сос от леко разбито с вилица кисело мляко и малко сол. По желание може да добавите и чесън.
  • 6. Сипете зеленчуците в чиния и докато са топли, поръсете с мента, ленено семе и лимонов сок. В отделни купички или върху ястието сложете крушите, също леко поръсени с мента, и млечния сос.