За рецептата се използва филе от лаврак, която се запича на фурна. Може да изпечете и в грил тиган. Ако искате да получите допълнителна хрупкавост на коричката, след като сложите в чинията, поръсете с няколко кристалчета кафява захар и обгорете с горелка. 

Морската и океанската риба съдържат много повече йод от останалите видове, които обитават реките, езерата и язовирите. Освен това е безценен източник на фосфор, калций и желязо, а също и на витамините А, Е, D, В. Това богатство от полезни вещества подобрява вида на кожата, косата и ноктите

 









Съставки

  • 5 с.л. Квасена сметана
  • 1 щипка Шафран
  • 2 ч.ч. Рибен бульон
  • 1/2 глава Лук
  • 1/2 ч.ч. Сол
  • 3 с.л. Краве масло
  • 2 бр. Лаврак
  • 150 г Бейби спанак

Начин на приготвяне

  • 1. Фурната се загрява до 190 градуса.
  • 2. Филетата от лаврак се намазват от двете страни с леко разтопеното краве масло. Отгоре се поръсва със сол. Рибата се поставя в тавичка и се пече 15 минути. 

     

  • 3. През това време в малка касерола се приготвя сосът. Лукът се нарязва на много ситно. Задушава се в масло, докато стане мек и със златист цвят. Добавя се бульонът и леко се разбърква. Поръсва се с шафрана. Течността се оставя да се готви, докато се сгъсти и количеството намалее на 1/3.
  • 4. Добавя се сметаната. Разбърква се и се сваля от котлона.
  • 5. Листата на спанака се измиват и се задушават за 2 минути в масло. 
  • 6. В чиния се поставя основата от спанак, върху нея - рибата. Всичко това се залива с шафрановия сос. Може да декорирате с микро растения или кълнове от люцерна, овес или друго.