Креп Сюзет е френски десерт, който в оригинал се приготвя с карамелизирана захар, масло, мандаринов или портокалов сок, фламбирани с портокалов ликьор (обикновено Curaçao, приготвен с изсушени цитрусови кори). 


Според една от легендите за произхода му, десертът е създаден погрешка, след като 14-годишният Анри Шарпентие приготвя десерт за бъдещия крал Едуард VII, сред чиито гости е и красивата французойка Сюзет. 


Особеното на тези френски палачинки е, че те са изключително крехки и нежни. Цитрусите пък им придават незабравим и отчетлив аромат и вкус. 

Съставки

  • 250 мл Прясно мляко
  • 3 бр. Яйца
  • 100 г Брашно
  • 30 г Краве масло
  • 25 г Сол
  • 200 мл Портокалов сок
  • 100 г Захар
  • 100 г Масло или гхи

Начин на приготвяне

  • 1. Отделете жълтъците от белтъците. Към жълтъците добавете млякото и солта. Разбийте с миксер за 1-2 минути. Пресейте брашното и го добавете, като бъркате след всяка лъжица. Ако е нужно, разбийте отново с миксера. Важно е сместа да е хомогенна, без бучки. 
  • 2. Разтопете около 30 г масло. Добавете го към тестото.
  • 3. Разбийте белтъците, докато станат на твърд сняг. Сипете ги към останалото тесто на няколко части, като внимателно смесите. Получава се нежно и въздушно тесто. 
  • 4. Сипете сместа в купа и я оставете за 40 минути в хладилника. 
  • 5. За да приготвите соса, сипете захарта в дълбок съд и я сложете на средно силен котлон, за да се разтопи. Нарежете маслото на малки парченца и го добавете към захарта. Бъркайте непрекъснато.
  • 6. Сипете портокаловия сок. Оставете да поври още малко, като не забравяте на бъркате още около 5 минути. Сосът не бива да е прекалено гъст.  
  • 7. Размесете добре сместа, оставена в хладилника. Сложете тигана, в който ще печете палачинките на котлон на средна температура. Намажете дъното с масло. Наливайте по малко тесто и с въртеливи движения го разпределете по цялата повърхност. Печете до златисто от двете страни.
  • 8. Готовите палачинки трябва да са много тънки и меки. От това тесто се получават 14 палачинки с диаметър 20 см. Всяка палачинка сгънете на половина, след това на още половина. Така се получава нещо като триъгълен джоб. 

     

  • 9. Изсипете соса в тигана, след като направите всички палачинки, и го загрейте. Всяка палачинка гарнирайте с портокалов сос и топка сладолед. Сервирайте веднага.