Червеното цвекло е богато на веществото бетаин, което подобрява работата на черния дроб. Същинска витаминозна бомба заради високото съдържание в него на В1, В2 и В12 и малко количество витамин С.

Съставки

  • 1 щипка Сол
  • 1 с.л. Квасена сметана
  • 1 скилидка Чесън
  • 3 с.л. Зехтин
  • 2 1/2 с.л. Лешници
  • 1/2 л Прясно мляко
  • 1 л Вода
  • 1 стрък Пресен лук
  • 900 г Червено цвекло
  • 1 щипка Червен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Цвеклото се обелва и се нарязва на кубчета.
  • 2. Задушава се заедно със зехтина, чесъна, лимоновия сок и солта за около 15 минути.
  • 3. Налева се вода и цвеклото се вари до омекване. Изважда се с решетъчна лъжица и се пасира.
  • 4. Пасираното цвекло се връща във водата и кипва повторно. Налива се прясно мляко и се вари още 5 минути.
  • 5. Овкусява се с черен пипер и се поднася с лъжица заквасена сметана, поръсена с щипка копър.