Червеното цвекло е богато на веществото бетаин, което подобрява работата на черния дроб. Същинска витаминозна бомба заради високото съдържание в него на В1, В2 и В12 и малко количество витамин С.
Съставки
- 1 щипка Сол
- 1 с.л. Квасена сметана
- 1 скилидка Чесън
- 3 с.л. Зехтин
- 2 1/2 с.л. Лешници
- 1/2 л Прясно мляко
- 1 л Вода
- 1 стрък Пресен лук
- 900 г Червено цвекло
- 1 щипка Червен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Цвеклото се обелва и се нарязва на кубчета.
- 2. Задушава се заедно със зехтина, чесъна, лимоновия сок и солта за около 15 минути.
- 3. Налева се вода и цвеклото се вари до омекване. Изважда се с решетъчна лъжица и се пасира.
- 4. Пасираното цвекло се връща във водата и кипва повторно. Налива се прясно мляко и се вари още 5 минути.
- 5. Овкусява се с черен пипер и се поднася с лъжица заквасена сметана, поръсена с щипка копър.