Като символика, празникът Игнажден е насочен към бъдещето и идната година. Месят се кравайчета (колачета) за всеки член от семейството, раздават се на съседите и едно остав за Бъдни вечер. За да се спази традицията, гевречета се правят от постно тесто, а в оформянето им може да се прояви творчество.

Съставки

  • 3 ч.ч. Брашно
  • 1 с.л. Суха мая
  • 1 ч.л. Захар
  • 200 мл Вода
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 с.л. Олио
  • 3 с.л. Сусам

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното се пресява.
  • 2. Маята се разтваря със захарта в ¼ чаша хладка вода. Оставя се за 10 минути да шупне.
  • 3. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, олиото и останалата вода.
  • 4. Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва в намазан съд с олио около 1 час.
  • 5. Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с дебелина около 1 см. Поръсва се с половината от сусама и се прегъва на три части към центъра.
  • 6. Отново се разточва на правоъгълник с дебелина 1 см. Леко се навлажнява от двете страни и поръсва с останалия сусам. Оставя се да втасва още 30 минути.
  • 7. След това от тестото се изрязват ивички. Всяка се усукват и се оформят кравайчета.
  • 8. Поставят се върху хартия за печене на разстояние, защото в следващите 20 минути те втасват до двоен обем.
  • 9. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.