Като символика, празникът Игнажден е насочен към бъдещето и идната година. Месят се кравайчета (колачета) за всеки член от семейството, раздават се на съседите и едно остав за Бъдни вечер. За да се спази традицията, гевречета се правят от постно тесто, а в оформянето им може да се прояви творчество.
Съставки
- 3 ч.ч. Брашно
- 1 с.л. Суха мая
- 1 ч.л. Захар
- 200 мл Вода
- 1 ч.л. Сол
- 1 с.л. Олио
- 3 с.л. Сусам
Начин на приготвяне
- 1. Брашното се пресява.
- 2. Маята се разтваря със захарта в ¼ чаша хладка вода. Оставя се за 10 минути да шупне.
- 3. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, олиото и останалата вода.
- 4. Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва в намазан съд с олио около 1 час.
- 5. Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с дебелина около 1 см. Поръсва се с половината от сусама и се прегъва на три части към центъра.
- 6. Отново се разточва на правоъгълник с дебелина 1 см. Леко се навлажнява от двете страни и поръсва с останалия сусам. Оставя се да втасва още 30 минути.
- 7. След това от тестото се изрязват ивички. Всяка се усукват и се оформят кравайчета.
- 8. Поставят се върху хартия за печене на разстояние, защото в следващите 20 минути те втасват до двоен обем.
- 9. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.