Този артистичен десерт олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година. Парижани вярват, че той носи късмет, обич и топлина през цялата нова година.
Съставки
- 150 г Краве масло
- 2 с.л. Коняк
- 2 бр. Жълтъци
- 150 мл Прясно мляко
- 250 г Черен шоколад
- 2 с.л. Какао
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 2/3 ч.ч. Брашно
- 6 с.л. Пудра захар
- 4 бр. Яйца
- 4 с.л. Пудра захар
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте яйцата и захарта с миксер до пухкав крем.
- 2. Прибавете пресятото брашно заедно с бакпулвера, какаото и солта брашно и разбийте отново до получаване на гладка консистенция.
- 3. Сипете сместа в застлана с хартия за печене тавичка с размери 25х30 см.
- 4. Изпечете в загрята до 200 градуса фурна за 10 минути.
- 5. Извадете блата от фурната и го обърнете върху втори лист хартия за печене, поръсен със захар.
- 6. С помощта на хартията навийте на руло и оставете да изстине. Междувременно направете крема.
- 7. Натрошете шоколада (100 г) и го разтопете на водна баня. Оставете да се охлади 5-7 минути и разбъркайте с млякото и жълтъците до гладкост.
- 8. Загрейте на тих огън за 3-4 минути, докато сместа започне да се задържа по обратната страна на лъжица.
- 9. Прибавете коняка.
- 10. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и помощта на миксер.
- 11. Прибавяйте шоколадовата смес лъжица по лъжица, като разбърквате до еднородност.
- 12. Намажете блата с крема.
- 13. Навийте на стегнато руло и го поставете в чиния.
- 14. Разтопете шоколада заедно с маслото на водна баня. След като се охлади леко, намажете сместа върху рулото.
- 15. С вилица направете резки, наподобяващи кората на дърво. Поръсете с пудра захар, която да имитира навалял сняг.
- 16. Декорирайте със зрънца касис или други горски плодове по желание.