Този артистичен десерт олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година. Парижани вярват, че той носи късмет, обич и топлина през цялата нова година.

Съставки

  • 150 г Краве масло
  • 2 с.л. Коняк
  • 2 бр. Жълтъци
  • 150 мл Прясно мляко
  • 250 г Черен шоколад
  • 2 с.л. Какао
  • 1 ч.л. Бакпулвер
  • 2/3 ч.ч. Брашно
  • 6 с.л. Пудра захар
  • 4 бр. Яйца
  • 4 с.л. Пудра захар

Начин на приготвяне

  • 1. Разбийте яйцата и захарта с миксер до пухкав крем. 
  • 2. Прибавете пресятото брашно заедно с бакпулвера, какаото и солта брашно и разбийте отново до получаване на гладка консистенция. 
  • 3. Сипете сместа в застлана с хартия за печене тавичка с размери 25х30 см. 
  • 4. Изпечете в загрята до 200 градуса фурна за 10 минути.
  • 5. Извадете блата от фурната и го обърнете върху втори лист хартия за печене, поръсен със захар. 
  • 6. С помощта на хартията навийте на руло и оставете да изстине. Междувременно направете крема.
  • 7. Натрошете шоколада (100 г) и го разтопете на водна баня. Оставете да се охлади 5-7 минути и разбъркайте с млякото и жълтъците до гладкост. 
  • 8. Загрейте на тих огън за 3-4 минути, докато сместа започне да се задържа по обратната страна на лъжица. 
  • 9. Прибавете коняка. 
  • 10. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и помощта на миксер. 
  • 11. Прибавяйте шоколадовата смес лъжица по лъжица, като разбърквате до еднородност. 
  • 12. Намажете блата с крема.
  • 13. Навийте на стегнато руло и го поставете в чиния.
  • 14. Разтопете шоколада заедно с маслото на водна баня. След като се охлади леко, намажете сместа върху рулото. 
  • 15. С вилица направете резки, наподобяващи кората на дърво. Поръсете с пудра захар, която да имитира навалял сняг.
  • 16. Декорирайте със зрънца касис или други горски плодове по желание.